Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Egyetlen kastély, 25.000 társtulajdonos

2018. május 04. - Elherdált.Örökségünk

2018 márciusában megvalósult a világ talán legnagyobb mentőakciója. 115 ország internetfelhasználója, összesen 25.000 ember közösen vásárolta meg La Mothe-Chandeniers elhagyatott kastélyát, amelyet már lassan újra visszavett a természet. A tulajdonos 500.000 eurót kért a kastélyért, ám az internetezők néhány hét alatt 1,6 millió eurót ajánlottak fel összesen. Az adományozók átlagéletkora 35 év, így ez a siker annak a bizonyítéka, hogy a fiatalok nagyon is kötődnek az épített örökséghez, illetve, hogy egy kicsit mindenki szeretne kastély tulajdonos lenni.

chateaudelamothe-4_6041938.jpg

A La Mothe-Chandeniers egy csodálatosan titokzatos és romantikus épület, egy tehetséges, de feledésbe merült brit építész tehetségének mementója. A kastély a 13. században épült, a francia forradalom idején teljesen elhagyatott volt, majd a 19. század elején teljesen átalakították.
A kastélyon a reneszánsz és a neo-gótikus hatások keveredése figyelhető meg, az Azay-le-Rideau vizének ölelésében fekszik. 

1932. március 13-án hatalmas tűz keletkezett. A kőből épült falakon kívül minden a tűz martalékává vált: a bútorok, a padló és a tető is. A nagyfokú károsodásnak köszönhetően, az épület újból elhagyatottá válik, és a természet szépen lassan elkezdte birtokba venni. Az évek folyamán fák, mohák és növények nyúltak be, fejlődtek és virágoztak a kastélyban, így a La Mothe Chandeniers egy varázslatos élő rommá változott. Szinte nincs olyan ember, akire ne lennének hatással a vegetációs változások, az évszakok, ahogy a fénytől függően változik az ég színe, egyúttal a kastély tükörképe is a tóban.

chateaudelamothe-1_6041932.jpg

Ennek is köszönhető, hogy a kastély a világ legnagyobb közös tulajdonú otthonává vált, 25 ezer ember csatlakozott a megementéséhez, köztük egy 18 éves fiú is, aki a nyaralásáról mondott le azért, hogy 300 euróval részese lehessen ennek a fantasztikus projektnek. 

chateaudelamothe-5_6041940.jpg

Ez a példa nélküli összefogás lehetővé teszi a helyreállítási folyamatok megkezdését, azonban azzal is tisztában vannak, hogy az összegyűjtött pénz gyorsan elfogy majd. Éppen ezért miután teljesen biztonságossá tették a kastélyt, a fenntarthatóság érdekében, júniustól fogadják a látogatókat, illetve esküvők, fogadások szervezését is célul tűzték ki.


chateaudelamothe-3_6041936.jpg

Arról, hogy az elkövetkezendő 20 évben mi történjen a kastéllyal, a 25 ezer társtulajdonos internetes szavazás keretei között dönt. Jelenleg 3 opció létezik:
1. A status quo (jelenlegi állapot megtartása) -  amelyet csupán egy maroknyi részvényes véd meg - ám úgy tűnik, ki kell zárni, mert végül az épület összeomlását eredményezné.
2. A másik szélsőséges elképzelés a teljes rekonstrukció. Ez ugyanolyan elképzelhetetlen mint a status quo, már csak a pénzügyek miatt is, mivel legalább 50 millió eurót igényelne a teljes helyreállítás.
3. Marad a részleges helyreállítás, amely pénzügyi és esztétikai szempontból is a legésszerűbb választásnak tűnik, mivel a La Mothe Chandeniers éppen a romok, és a falak között fellelhető növényzettől ennyire egyedülállóan lenyűgöző.

chateaudelamothe_6041930.jpg

Forrás: lexpress.fr

Az Elherdált Műemlékeinkért Egyesület (EME) országos fotópályázatot hirdet!

A pályázat témája:

Elherdált Örökségünk

(romos, elhagyott kastélyok, templomok, műemlékek)

Részletek és jelentkezés: www.elherdalt.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6413889588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása