Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

140 év műemléki dokumentációja úszott el

Elázott a Forster Központ archív anyaga

2017. január 23. - Elherdált.Örökségünk

Kell a hely a Kormánynak a várban, ezért (is) kell elköltöznie az idén megszüntetett Forster Gyula örökségvédelmi Központnak. Látszólag jól halad a költözés, hiszen rendkívül előrelátóan, már a falra kerülő festményeket is megvásárolta a kormány, ám vannak elmaradások is.

Például, az eredeti tervek szerint, már 2016 nyarán át kellet volna költöztetni, a XI. kerületbe a A Forster Gyula Központ felbecsülhetetlen értékű, főleg műemlék épületek tervrajzait tartalmazó, pótolhatatlan dokumentációs anyagát, ám ez nem történt meg, mivel a raktárhelyiség nem készült el. A dokumentáció bedobozolva, a vár egy üres, fűtetlen épületének pincéjében várakozott, ahol egy héttel ezelőtt, éjjel, eltört a távfűtő vezeték.
2.jpg

3.jpg

4.jpg

A Miniszterelnökség szerint: " a gyors és szakszerű mentésnek köszönhetően minden irat megmenekült".

Ezzel szemben, Lővei Pál művészettörténész - aki évtizedekig dolgozott a Forster Központban - elmondása szerint a központ dolgozói próbálták menteni a felbecsülhetetlen értékű anyagot, melyek között 140 évesek is akadtak, ám a padlón szárítással nem tudtak mindent megmenteni.

" Ez egy páratlan gazdagságú anyag, több, mint 500 ezer negatív, és még 100 ezer egyéb dokumentum. Vannak köztük olyanok, amelyek menthetetlenek, például tekercsben őrzött pausz rajzokat elázva nem lehet menteni.
A központ dolgozói mindent kihordtak az elázott pincehelyiségekből, és azokat az anyagokat, amelyek eláztak, azokat az aulában, és az épület különböző helyein elkezdték kiteregetni. Van, ami menthető, illetve sok mindent tudtak szkennelni rohammunkában."

Az elázott anyag főként a műemlék épületek dokumentációját, tervrejzait tartalmazza, ha megsemmisülnek, nem lesz mi alapján helyreállítani a műemlékeket.
5.jpg

1.jpg
A Miniszterelnökség azt is elmondta: "2017 tavasza előtt nem költöztethetik a dokumentumokat".
A fő ok, hogy "hideg van", másrészt pedig, (ami nem annyira releváns) még mindig nem készült el a raktárhelyiség a XI. kerületben.  

Ha szerinted nem így kellene lennie, itt tiltakozhatsz:

 
Az örökségvédelmi rendszer helyreállításáért indított petíciónk:


https://www.peticiok.com/peticio_a_magyar_oroksegvedelmi_rendszer_helyreallitasaert

 


Forrás: rtl.hu
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/ertekes-dokumentumok-aztak-el

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9312147877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása