Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Batthyány-kastély - Magyarszecsőd

2020. január 06. - Elherdált.Örökségünk

Az egykori Batthyány-kastély, 1893-ban készült el eklektikus stílusban, barokk előzményekkel. Nagy parkban elterülő szabálytalan alaprajzú kastély, melléképületekkel A bejárat bal oldalán, a kastély, főtengelyével párhuzamos istálló jobb oldalán a kastély főtengelyére merőleges kis ház, mögötte nyolcszöges kútház látható. A kastélytól balra cselédlakások és magtár egészíti ki az épületkomplexumot.
A kastélyban, egy időben iskola működött, ezután cserkészotthonként, majd pedig panzióként funkcionált. A rendszerváltás utáni években kezdődött el az amúgy gyönyörű kastély hanyatlása.
A kastély a ’90-es években egy olasz művésznő tulajdonába került, aki az egyre rosszabb állapotú kastélyt festményeivel egyedibbé varázsolta, azonban az állagmegóvásáért nem tette meg a szükséges lépéseket, ezért ennek hiányában nem sokkal később kilakoltatták.
2002-ben egy – szintén - olasz befektető vásárolta meg a kastélyt. Tervei között szerepelt, hogy újra szállodaként nyissa meg a létesítményt, ám ez azóta sem történt meg. 
Évtizedek óta kitört ablakok, omladozó tetőszerkezet, lassan szétmálló falak, szétvert cserépkályhák, beázó mennyezet, omló vakolat, kosz és mocsok mindenhol. Ez jellemzi az egyébként VÉDETT MŰEMLÉK épületet.

819_1.jpg

Az "L" alaprajzú, téglából emelt kastély hosszabb szárnya emeletes, rövidebb, jobb oldalon elhelyezkedő, hátranyúló szárnya földszintes. Az épület cserép héjazatú, lapos nyeregtetővel fedett. A hosszabb, korábbi szárny egyszerű homlokzatain három részes lábazati párkány, övpárkány és profilált főpárkány húzódik.
A rövidebb, eklektikus szárny homlokzatain vakolatból kialakított kváderburkolat látható.
Az ablakok a háromrészes lábazati párkányon ülnek. A lábazat fríze is kváderosztást utánzó vakolatból kialakított, mely fölött egyszerű, függőlemez van. A háromrészes főpárkány architrávja vízszintesen három részre osztott, míg a frízben páros konzolok tartják a profilált geiszont.

img_2642.jpg

A főhomlokzat az egyszerűbb hosszú szárny homlokzatából és tőle jobbra a rövidebb szárny csatlakozó homlokzatából áll. Az előbbinek az ablakai szalagkeretesek. Innen nyílik az épület régebbi része alatt húzódó, földes padlójú. szegmentíves dongákkal fedett pince lejárata is, a kétszárnyú, fa ajtóval. A pinceablakok fekvő téglalaposak, a lábazaton nyílnak.

img_2643.jpg

A rövidebb szárny előtt négyszöges előcsarnok helyezkedik el, mely három oldalán nagy félkörívekkel megnyitott. A homlokoldalon ezt kétoldalt rusztikázott törzsű páros pilaszterek kísérik.

img_2646.jpg

img_2649.jpg

img_2650.jpg
A jobb oldali oldalhomlokzat középrizalitját kéttengelyes oldalsó részek kísérik, míg tovább, a hátsó homlokzat felé újabb, visszaugratott, kéttengelyes rész zárja a homlokzatot. A középrizalit fölött oromzat emelkedik, törpepilléres attikafallal.
A középrizalit sarkain páros pilaszterek, az oldalrészek kulső sarkain egy-egy pilaszter helyezkedik el. A pilaszterek a lábazati párkányra ültetettek, törzsük rusztikázott. A rizaliton nagyméretű, kötényes ikerablak nyílik. Ennek könyöklőpárkánya a lábazati párkány felső elemet folytatja, a kötény a frízbe nyúlik le. Az ablakot övező kompozit pilaszterek tartják a szemöldökpárkányt. E fölött "S" monogrammos pajzs látható, tekergőző szalagoktól, volutáktól és drapriától övezve. Fölötte női maszk van. Az oldalsó homlokzatrészek ablakai háromrészes szemöldökpárkánnyal ellátottak és timpanonnal koronázottak Kétoldalt mindkettőt kis, volutás konzolok tartják. A párkányban leveles férfi maszk helyezkedik el, melynek bajsza súlyos virágfüzérre alakul, amely kitölti a párkány frízét.

Az oldalhomlokzat hátsó részlete is páros pilaszterekkel övezett. Két nagyméretű, a lábazati párkányról induló félköríves nyílás látható itt. A bal oldali egy kétszárnyú üvegajtó, melyhez lépcsők vezetnek, míg a jobb oldali másodlagosan berácsozott ablak A két nyílás között újabb pilaszter helyezkedik el. A rizalit oromzatának középen félköríves ikerablak nyílik. Az ablak két oldalán többszörösen tört vonalban ível a volutás oromzat, mely többszörösen tört vonalú főpárkánnyal lezárt. Ebben karthusba foglalt évszám látható. Az oromzat csonkagúla formájú bádog héjazatú sisakkal fedett. Ezen csúcsdísz.

819_1.jpg

img_2651_1.jpg

A hátsó homlokzat két fő részre tagolódik. A földszintes bal oldali rész, mely a rövidebb szárny hátsó homlokzatát adja, kéttengelyes. Az egyik ablaka a jobb oldalhomlokzat középrizalitjának ablakával, a másik a jobb oldalhomlokzat oldalsó részének ablakaival egyezik meg. A hosszú és emeletes bal oldali rész háromtengelyes középrizalitra és két oldalsó részre tagolódik, melyek közül a jobb oldali kéttengelyes, a bal oldali háromtengelyes. A jobb oldali részen az emeletiablakok szalagkeretesek, a földszintiek, melyek a lábazati párkányra ültetettek. szemöldökpárkányosak Szemöldökpárkányuk az ablakkeretet követve le, majd kifordul. A rizalit ablakai gazdagabban kiképzettek. Az emeletieknek köténnyel is, a félköríves földszintiek köténnyel és szemöldökpárkánnyal is ellátottak.

img_2656.jpg

img_2657.jpg
A kastély bal oldalhomlokzatához, arra merőlegesen nyitott fedélszékes, félköríves, pilléres tornác épült, mely az egykori cselédlakásokhoz vezet. Ezek a kastély főtengelyére merőleges szárnyban kaptak helyet. Udvari homlokzata előtt elfalazott tornác látható.

img_2639.jpg

img_2645.jpg

img_2662.jpg

img_2640.jpg

A magtár téglaépülete a cselédlakások mögött, a kastély főszárnyával párhuzamosan helyezkedik el. Cserép héjazatú, állványos szerkezetű nyeregtetővel fedett. Osztópárkánya fölött a padlástérbe néző, fekvő téglalap alakú, vasrácsos ablakok láthatók. A hosszú hátsó homlokzaton a földszinti ablakok is ilyenek Főpárkányát téglakonzolok támasztják alá. Belső tere gerendás deszkafödémes. földes padlójú.
Az istálló barokk stílusú, földszintes téglaépület, cseréppel fedett nyeregtetővel. A kastély felőli homlokzatán szegmentíves kávájú, négyszöges ablakok, és a két, szinten négyszöges bejárat nyílik. Az épület három részre tagolódik. Két azonos szélességű istállóhelyiség között a padlástérbe vezető lépcsőház helyezkedik el. Az istálló helyiségek kosáríves hevederek közt csehsüveg boltozatokkal vannak fedve. A homlokívek szegmentívesek.
A nyolcszöghasábos kútház síkfödémmel fedett. A kapu felőli oldalán nyílik az ajtaja, belsejét az ezzel szemben, és az erre merőlegesen elhelyezkedő oldalakon elhelyezkedő egy-egy ablak világítja meg.

img_2663.jpg

img_2661.jpg

s11.jpg

s3.jpg

s4.jpg

s1.jpg

img_2652.jpg

s9.jpg

s5.jpg

s16.jpg

s12.jpg

Forrás: muemlekem.hu

Köszönjük a fotókat a kastelyok.com-nak és Szegedi Szabolcsnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7615395852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása