Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Lonkai Kastély - Mátyásdomb

2016. november 19. - Elherdált.Örökségünk

A Lonkai-kastélyt 1902 ben Lonkai Ármin építtette, aki 1880-tól a Festetics család feketepusztai birtokát bérelte. Lonkai Ármin az egykor vizállásos területeket lecsapoltatta, okszerű talajműveléssel, gőzeke mélyszántással, folytonos beruházásokkal termékennyé tette, és a bérletet az ország egyik legintenzivebb mintagazdaságává fejlesztette.

Lonkai Ármin később maga mellé vette két fiát, Lonkai Zsigmondot és Lonkai Gézát, okleveles gazdákat, akik Lonkai Ármin 1924-ben bekövetkezett halála után még 1938-ig - a családi bérlet lejártáig - Feketepusztán gazdálkodtak. A Lonkai család 58 éves bérleti időszaka alatt gőzmalom, két mezőgazdasági szeszgyár, templom, kastély, iskola és egy 30 km-es gazdasági vasút épült a térségben.

k2-lonkai.jpg

Az  építkezésről  nem  sok  adat  maradt  fenn,  ezért  csak  a  stílusjegyekből  és  a  térképekből kaphatunk némi információt. Ezekből tudható, hogy a kisméretű kastély kialakításával – bár néhány évvel  megkésve  –  a  kor  divatjához  próbált  igazodni.  Az  egyemeletes  épület  téglalap  alaprajzú, tömegének jellegzetességét a bal sarkához rézsűsen hozzáépített saroktorony adja, amelyet kupola koronáz. Az eklektikus formajegyeken túl a századforduló szecessziós világának néhány apró részlete is visszaköszön, de összességében inkább a barokk kastélyok hangulatát idézi az épület díszítése. Hall, az emeleten díszterem és tizennégy szoba, kisebb borospince is található benne. 

A Lonkai-kastély 1945 után, az államosítást követően mozi és kultúrház szerepét töltötte be.  Sokáig egy budapesti bőrüzem egyik termelő üzemeként szolgált, ezért belül a helységeket átépítették. 1980-as években a Fővárosi Kézműipari Vállalat megvásárolta az enyingi tanácstól. Attól kezdve egészen 2000-ig varroda üzemelt a kastélyban, 2000.-ben a termelés leált, és azóta üresen várja új tulajdonosát. Felújításra szoruló, jó állapotú, szerkezetileg tökéletes épület.

A kastély egy lezárt, nem őrzött területen található, nyakig érő gaz közepén, egyre jobban romlik az állapota. Tábla kint, hogy eladó, nem lehet bemenni.

Az egyetlen jó hír, ami az elmúlt 16 évben történt, hogy 40 millióról, 22 millióra csökkent a kastély ára.


matyasdomblonkai_1.jpg



42484.jpg

1249466564_69.jpg

dsc00894.jpg

109407491.jpg

130343123.jpg

matyasdomb1206.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1011970003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2016.11.20. 13:54:50

Ez az épület egy lyukas gombot sem ér.
A környezete szintén felejtős. Bontás a megoldás.

rozsomák 2016.11.20. 16:23:25

Miért ne lenne zárva ? miért lehetne bemenni ? Amikor te nem vagy otthon, akkor tárva nyitva van a lakásod, hogy bárki bemehessen ? Na látod.

Ha akarod, hívd fel az ingatlanost, kimegy veled és szétnézhetsz benne. Persze, csak ha komoly vevő vagy, nem ingatlanturista..
(Egyébként az a 22 milliós ár az 36 millió a mai napon is.)
ingatlan.com/matyasdomb/elado+haz/kastely/fejer+megye+matyasdomb/22653886

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.11.20. 17:41:54

miért kéne marha sok pénzt elkölteni olyanra amit senki se használ?
persze értem, szép, meg emlék, de hol a határ?
amúgy meg be kell szkennelni 3d-ben aztán kész :)

Elherdált.Örökségünk 2016.11.20. 18:05:04

@endike:
Ne vedd személyeskedésnek, kérlek, csak a te kommentedről jutott eszembe...

Végülis, ezek az épületek olyanok, mint az emberi agy. Szép, meg emlék, amit senki se használ... (Majd szkennelünk azt is, nem kelljen költeni oktatásra sem...)

Az oldal célja, hogy összegyűjtsük, az ország elhagyott műemlékeit, így pontosan tudják majd hová kell küldeni a dózereket, rengeteg hely lesz sok szép plázának, meg lakóparknak és a gyermekeink, unokáink, büszkén használhatják majd!

rozsomák 2016.11.20. 18:27:08

Már elnézést, de ez nem műemlék..
Fel kéne hagyni azzal a szemlélettel, hogy mindent, ami régi, azt feltétlenül meg kellene menteni, mert műemlék. NEM ! nem az.
Ez a "kastély" nagyon jó példa arra, hogy régen is építettek rosszat.
Egy - finoman fogalmazva is - építészetileg elég alacsony minőségű építmény, félig giccses, félig sem praktikus, aránytévesztő kivagyiságával már a saját korában is idejét múlt volt.
A lapostetőre elhelyezett terasz, alatta az iszonyat vastag funkciótlan köroszloppal, vagy mivel, amellett két tétova keskeny négyzetes tartóoszlopelem, a szétesőnek ható lépcsőzet, a funkciótlanul ott terpeszkedő, céltalan kupola... lehetne folytatni a toldaléknak tűnő, mintegy odatapasztott kis szobaszerűségekkel oldalt meg hátul- azok mik egyáltalán, portásfülkék ?? + és lehetne sorolni, hogy ez a stílustalan valami miért nem műemlék.

Ez nem műemlék, nem szép, már építésekor se volt szép.

Hirmondó 2016.11.20. 18:40:57

Sajna a bűz ami mindenkit elűz... sertéstelep pár méter a kastélytól... a fehérjefeldolgozó kb. másfél-km.. / állati eredetű ipari hulladék feldolgozó/ ezért nem kell senkinek kár érte

Juhász Judit Angéla 2016.11.20. 18:42:23

Ami igen jelentősen értékcsökkentő tényező, a tőszomszédságban lévő ATEV telep.

Hirmondó 2016.11.20. 18:43:21

Rozsomáknak... kinek a pap kinek a papné....szép volt...

Elherdált.Örökségünk 2016.11.20. 19:01:00

@rozsomák:
Írtunk ilyet a bejegyzésben?

Ami védett műemlék, azt külön kiemeljük a bejegyzésben.
Az pedig hogy szép-e vagy nem, azt nem egy ember dönti el.

Egy Obi, Tesco, ...Pláza épületétől biztosan értékesebb.
Építészetileg mindenképp...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.11.20. 22:56:37

Nagyon jó kezdeményezés, én már hosszú évek óta a szívemen viselem nemcsak a jelenleg magyarországi, hanem a Kárpát-medence védendő épületeinek a sorsát is. Elmenni, körbejárni, fényképezni persze lehet Bokajalfalutól Toporcon át Lovasberényig, csak a mentés ne lenne olyan kilátástalan.:( (Bár az utóbbi helyen lévő kastély úgy tűnik, megmarad.)

Elherdált.Örökségünk 2016.11.20. 23:04:00

@Mj: Véééégre VALAKI!
KÖSZÖNJÜK! ;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.11.20. 23:08:26

@N.Gy.:

Szívesen, és szurkolok, remélem, a dokumentáción kívül is lesznek még lehetőségek, mielőtt túl késő lenne. (Bárcsak tudnék segíteni, csak egy féléves csajszival ez most nem tűnik annyira könnyűnek.)

Elherdált.Örökségünk 2016.11.20. 23:15:30

@Mj: Ezért kezdtük el a szégyen listázást, hátha idővel megengedik, hogy tegyünk is valamit. Egyébként Erdélyben több helyen is van lehetőség önkénteskedni, ha nagyobb lesz a csemete. Ha itthon is adódik valami, természetesen azonnal beszámolunk róla!
Jó éjszakát!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.11.20. 23:31:48

@N.Gy.:

Úgy legyen!:)
Tudok róla, jártam sok helyen, volt, ahol az utolsó magyarral beszéltem, volt, ahol azt sem tudják a helyiek, hogy a gyümölcsös közepén ásítozó rom egy templom volt, volt, ahol úgy kellett belopózni a cigánytanyává vedlett kastélyba, de még egy ideig nem sok lehetőségünk lesz helyszínen segíteni, mert kistesók is tervben vannak még.
Várom, követni fogom a blogot.;-)
Jó éjt!

AndRealista 2016.12.04. 10:10:22

Mi is körbejártuk az országot és nagyon sok egykor szép kastélyt, kúriát láttunk megdöbbentően elhanyagolva, lepusztulva. Budapesten is van még sok szép régi épület, ami pusztul. Egyetértek az előttem szólók közül azokkal, akik szerint nagy hiba ezeket pusztulni hagyni. Érdemes ezeket a múlt emlékeként a jövő számára megőrizni, felújítani, funkcióval ellátni. Ezek többsége még megmenthető néhány millióból/tízmillióból. Lehet belőle múzeum, tájház, faluház, közösségi ház vagy akár hivatal, óvoda, iskola, könyvtár, mindegy, csak ne dózerolják el és ne hagyják pusztulni. Sokkal inkább régi szép kastélyok felújítására költsünk néhány százmilliót, vagy néhány milliárdot, még akkor is, ha kevesen látogatják, mint üresen kongó stadionokra, meg kamuberuházásokra költeni százmilliárdokat...(csak azért, hogy legyen miből mutyizni a haveroknak...)

rozsomák 2017.01.04. 14:37:31

@N.Gy.:
"Egy Obi, Tesco, ...Pláza épületétől biztosan értékesebb. "

Már miért lenne értékesebb ?
Egyáltalán nem értékesebb. Ez egy semmire se jó, ronda ház.

"Az pedig hogy szép-e vagy nem, azt nem egy ember dönti el."
Pontosan.. tehát nem te döntöd el.. :) Ezt nagyon jól látod.. :)
Ezt eldöntötte a közakarat.. ha jól tudom, eddig senki nem akarja megvenni és pénzt áldozni rá. (és mellesleg ti se áldoznátok rá saját - nem is létező -pénzeiteket. Nézegetitek a fényképét, de megmenteni ... na arra azért két fillért se szánnátok, azt elvárnátok mástól. :)

rozsomák 2017.01.04. 14:38:47

@AndRealista:
""Lehet belőle múzeum, tájház, faluház, közösségi ház vagy akár hivatal, óvoda, iskola, könyvtár..."
Már elnézést, de te szemmel láthatóan azt se tudod, hol van ez az épület, különben nem írnál ilyen szamárságokat.

Elherdált.Örökségünk 2017.01.04. 16:02:59

@rozsomák:

Gratulálok! Jól megmondtad! Remélem most azért helyreállt kicsit a lelki békéd!

Nem tudom, honnan vagy ilyen jól informált a bankszámlánkat illetően, de ha te mondod, akkor nincs pénzünk!

Pont, hogy mi vagyunk azok, akik tenni is próbálnak, nem csak a képek alá kommentelgetik a frankót sokadjára.
Pont mi vagyunk azok, akik gyakorlatban is megpróbáltak kastélyt menteni, rááldozni a "nemlétező" pénzüket. Te mit tettél mindeközben???
Nem a Lonkai kastélyért, bármiért ebben az országban? Hmm?

Ez a kastély csak egy csepp a tengerben, úgyhogy nyugodj meg, nem ekörül forog a világ. Olvasd el a többi bejegyzést is, kommentelj azokhoz is!

Annyi pénzünk tényleg nincs, hogy az ország összes ilyen sorsú épületét felvásároljuk, és felújítsuk, de mi legalább próbálunk tenni valamit azon kívül, hogy otthon ülünk a seggünkön, és verjük a mellünket, hogy mekkora nagy hagyománytisztelő ősmagyarok vagyunk!

Rosszul csináljuk? Lehet! Meg példátmutatni is lehet, hogy hogyan kell jól csinálni!

AndRealista 2017.01.04. 17:42:36

Elég jó Rozsomák reakcióideje, de úgy tűnik 1 hónap is kevés volt ahhoz, hogy elolvassa és megértse, amit írtam...Általánosságban írtam több épületről és ezután tettem hozzá az idézett mondatot.... Egyébként meg a konkrét épületet is ismerem, voltam ott és arra is érdemes volna költeni...inkább arra, mint a csúti vasútra...meg az idióta stadionokra...

mamma01 2018.11.18. 18:13:34

@rozsomák: Egyéni megítélés hogy tetszik-e vagy nem. Nekem pl tetszik. Csakhogy az állandó dögszag nem pozitívum..

rozsomák 2019.01.07. 02:19:18

@Elherdált.Örökségünk:
"Nem tudom, honnan vagy ilyen jól informált a bankszámlánkat illetően, de ha te mondod, akkor nincs pénzünk!

Pont, hogy mi vagyunk azok, akik tenni is próbálnak..."

És ez pontosan miből is áll ? :) :)

Az azóta eltelt egy évben 50 forintnál többet is tettél a kastélyért ?
Vagy csak a szád jár ? :)

Pl. miért nem vetted meg ? :)

rozsomák 2019.01.07. 02:34:33

@mamma01:

pontosan... egyéni ízlés kérdése...
Akkor meg lehet venni, lehet rá pénzt áldozni, senki nem tart vissza..
(Ja, hogy "életünket és vérünket... de zabot nem"... értem én.:) )

Majd, ha az utolsó disznóólat is megtartjuk, "mert a múlt kötelez" jeligével, na akkor majd azután jöhet ez a kastély is. :)

Persze nem közpénzből, hanem azok pénzéből, akiknek tetszik.
Nyissatok bankszámlát és gyűjtsetek.. Szerintem senki nem akadályoz ebben...:)

Még egyszer - bár azt hiszem, nem utoljára - ez nem műemlék ! és sose lesz az..
Ez csak egy épület, ami régen épült.

rozsomák 2019.01.07. 02:49:43

@Elherdált.Örökségünk:
"Írtunk ilyet a bejegyzésben?"

Mivel nem írtad pontosan, hogy mire célzol, másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy a "műemlék" jelzőre gondolsz..

Azt meg bizony írtad, te személyesen, a bloggazda a kommentedben.
De lehet, hogy másra gondolsz,.. de ki tudja, hisz nem fejtetted ki.

rozsomák 2019.01.07. 02:57:39

@AndRealista:
"Általánosságban írtam"

Ja... én meg előtte az itteni konkrétumról.. amelyre a te totál más általánosságaid nem igazán használhatóak, ha nem vetted volna észre..

(Majdnem olyan vagy, mint az egyszeri diák, akit Nagy Lajosról kérdeznek, de ő csak Mátyás királyról tud beszélni..és aztán megsértődik, ha megbuktatják, mert NEM AZ VOLT A KÉRDÉS ! )
Érted ? :)
Vagy lerajzoljam ? :)

mamma01 2019.01.10. 13:13:25

Itt lakom a szomszédos településen. Nekem tetszik, DE vele szemben van a dögfeldolgozó.

Guido Klein 2021.02.06. 21:36:31

Jó estét. Tud valaki tud egy azonnali elérhetőségi címet, ahova fordulhatok, ha érdekel a ház?

Előre is köszönöm a válaszokat.

bundata 2023.03.03. 17:14:12

Mit tudtok? Eladták már az épületet? Engem érdekelne.
süti beállítások módosítása