Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Téboly(da) - Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet

2016. november 13. - Elherdált.Örökségünk

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, nem kívánunk belefolyni semilyen politikai mocskolódásba, vitákba arról, hogy ki és miért döntött így, úgysem fogjuk megtudni a valódi okokat. Az egyetlen dolog, ami bennünket érdekel, hogy ez felbecsülhetetlen értékű épületegyüttes, a hozzá tartozó hatalmas telekkel együtt 9 éve az enyészeté, és senki nem tesz semmit azért, hogy ez megváltozzon!

2007. december 31-én bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet.
Hogy pontosan miért, mai napig nem tudjuk. A bezárás előtt 900 ember dolgozott az OPNI-ban és 849 fekvőbeteg-ággyal rendelkeztek. Az OPNI-ban számtalan kutatólabor is működött a betegállatás mellett.
A Lipótmező nem csupán egy pszichiátriai betegeket őrző intézmény volt: saját mentőállomással, szervízzel, laboratóriummal, mosodával, nyomdával, kazánházzal, szolgálati lakásokkal és házakkal, illetve egyéb foglalkoztató-épületekkel rendelkezett, a kórházi ellátást biztosító infrastruktúrán kívül. A betegek gyönyörű, nyitott és zárt kertekben pihenhettek, zöld környezetben, mialatt világszínvonalú ellátásban részesülhettek.

lipotmezei_elmegyogyintezet-35.JPG

A 40 hektáros területen elfekvő, nagyjából 8 milliárd forintot érő vagyon az intézet bezárása óta csupán vegetál. A műemléki védelem alatt álló csodálatos épületek vandálok, szektások és hajléktalanok célpontjává váltak. Sokat elárul a helyzetről, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) arra sem ad engedélyt, hogy az épületekbe beléphessünk, ugyanis az egészet életveszélyessé nyilvánították.

Az MNV tájékoztatása szerint: "az OPNI ingatlan-együttes – annak műemléki és erdő besorolásából következően is – nem értékesíthető. Hosszú távú hasznosítása átgondolt, végrehajtható és kellő mértékű forrásokra is támaszkodó koncepciót követel meg, melynek elkészítése jelenleg is zajlik. A hasznosítási koncepció kialakítása során figyelemmel kell lenni az itt jelentkező korlátokra, mint például az ingatlan-együttes nagy kiterjedésére vagy a műemléki jogi jellegére. Az OPNI hosszú távú hasznosítási céljának kialakításáig az MNV Zrt. az ingatlan területén üzemeltetési és állagmegóvási feladatokat lát el."

Ennek ellenére, a 24.hu 2016 májusában arról számolt be, hogy az ingatlan.com oldalon eladásra kínálják az épületegyüttes egy részét. 

A hirdetés az épületet hatalmas, 1200 négyzetméteres, 12 szobás, 10,82 ezer négyzetméteres telekterületű családi házként említi, kertre néző kilátással és beépíthető tetőtérrel. A telek a hirdetés szerint ketté választható: a villához egy 4500 négyzetméteres terület tartozna, a további 6000 négyzetméter pedig önálló telekként funkcionálhatna. Bónusz érdekesség a hirdetés végén, hogy az ingatlan egy cégé, így azzal együtt is megvehető. A nettó irányárat pedig euróban is feltüntetik, ezek szerint az eladó 2 millió eurót szeretne kapni érte.

Az origo.hu  júniusi értesülései szerint viszont a kormány részben uniós, részben hazai forrásból újra kinyitná az OPNI-t.

Összegezve: Teljes téboly, ami valószínűleg eltart még egy darabig, miközben örökre elpusztul egy 1868-ban épült, csodálatos műemléképület-együttes.

bb_l5493.jpg

bb_l5487.jpg

bb_l5562.jpg

bb_l5610.jpg

6p3wjhu0zejikedls.jpeg

6p3wusndxbkxkedls.jpeg

6p3wugouitkmkeuys.jpeg

6p3wgcjypzaekedes.jpeg

6p3wtxbmryrfkedls.jpeg

6p3wthhsdik5kedls.jpeg

6p3wumduj1rdkedls.jpeg

6p3wtp5u228okedls.jpeg

6p3wv5sxxrlvkedjs.jpeg

6p3wucr4wd41kedls.jpeg

 

Fotók: Béli Balázs; 444.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2011958333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2016.11.14. 17:28:54

Igen itt az ideje az újra nyitásnak, (korszerűsítésnek).
A bezárást kezdeményezők és a döntéshozók személyes felelősségre vonásával egyetemben.
Közönséges bűncselekmény volt az OPNI bezárása, .
süti beállítások módosítása