Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Sajnovics Kastély - Tordas

Bérlőt keres Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt!

2017. február 03. - Elherdált.Örökségünk
Az örökségvédelmi rendszer helyreállításáért indított petíciónkhoz itt csatlakozhatsz:
https://www.peticiok.com/peticio_a_magyar_oroksegvedelmi_rendszer_helyreallitasaert


Nem sikerült hasznosítani, sem eladni, ezért a fővárosi önkormányzat koncepciót váltott, és a korábbi értékesítési tendereket hosszú távú bérleti kiírásokkal váltotta fel.  A kastély 2006 óta teljesen üres. Tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat 2007-ben, majd 2008 júliusában eladásra hirdette meg, mindkét esetben az 5 hektáros, 4145 m2 területű felépítményes ingatlan (műemlék) értékesítésének induló eladási ára: 281.631.000,-Ft + ÁFA volt. Az eladási kísérletek nem valósultak meg, a kastély még 2013 júliusában is eladó volt.


A bérlőt ugyanazok a műemléki előírások kötik majd, mint a tulajdonjog megszerzőjét, és hosszú távú, 50-100 éves szerződéseket kötnének. A kastély bérlője vagy fejlesztője szabadon választhatja meg a funkciót, az előírásoknak megfelelően alakíthatja rezidenciává, kastélyszállóvá, konferencia- és wellnessközponttá, alapítványi iskolává, vadászközponttá vagy egészségcentrummá az épületet.

tordas_kastely5.jpg

A bérlőnek át kell gondolni, hogy mit kell tenni a védelem keretében? A feladat általában hármas: elsősorban és legfőképpen fenn kell tartani a műemléket, meg kell akadályozni lassú vagy gyors pusztulását. Ehhez elengedhetetlen a célszerű hasznosítás. S harmadikként ügyelni kell arra, nehogy hozzá nem értő, vagy éppen ártó beavatkozás károsítsa a műemléki értékeket.

A kastély és a park 60 éve lassan pusztul. Ha átgondoljuk és kikérjük a műemlék- felügyelőség véleményét, biztos lehetünk, hogy alapzat és a pince vizesedésének meggátolása, a tetőszerkezet felújítása, az elektromos vezetékek és vizesblokkok, a nyílászárók teljes cseréje és a fűtés hiteles megoldása nagy feladatot adhat. Ehhez társul a teljesen lepusztult park felújítása. Mindez és további működtetés legalább 30-50 embernek adna állandó munkalehetőséget.

Ha az épület marad lakatlan, üres pár év múlva az elbontása és romok eltakarítása is adhat (csak ideiglenesen) 30-50 embernek munkát. Addig is télen-nyáron óvni kell a beázások ellen, télen esetenként fűtésről kellene gondoskodni nyáron pedig fűnyírásról, mindez a terület kihasználatlanságát tekintve kidobott pénz.

Az örökségvédelmi rendszer helyreállításáért indított petíciónkhoz itt csatlakozhatsz:
https://www.peticiok.com/peticio_a_magyar_oroksegvedelmi_rendszer_helyreallitasaert

A kastélyról

A Fejér vármegyében lévő földbirtokokat Sajnovics Mátyás vásárolta meg a hódoltság után, és ő volt az is, aki ezen a helyen, a kastély elődjének tekinthető kúriát felépíttette. A ma is álló kastély legkorábbi részeit a 17. század végén, a 18. század elején emelték. Ennek a korai épületnek a bővítésére feltehetőleg (II.) Mátyás idejében került sor, és ezt a korszakot tekinthetjük mind a család, mind a település fénykorának. Ekkor élt a család egyik legjelesebb tagja, Sajnovics János jezsuita szerzetes, aki csillagászatot és matematikát tanult, mégis a nyelvészet területén alkotott maradandót, amikor norvégiai utazása során figyelt fel a magyar és a lapp nyelv közötti hasonlóságokra és erről hazatérve könyvet is megjelentetett. (Őt tekinthetjük a település és a kastély leghíresebb szülöttének.)

Miután a Sajnovics család 1687-ban a terület ura lett, a vallásszabadság garantálásával segítette a település gyors újjászületését. Az 1713-ban kelt úrbéri szerződésnek köszönhetően egy új és virágzó korszak köszöntött be Tordason. Ez a korát megelőző engedmény egy felvilágosult ember józan döntését mutatja.

Sajnovics (II.) Miklós 1782-ben bekövetkezett halála után lánya és annak férje örökölte a birtokot. Az ezt követő bő száz esztendőben számos tulajdonosa volt a kastélynak, mígnem 1875-ben Dreher Antal megvásárolta az uradalmat. Az épület ma is látható, romantikus és eklektikus formákat, valamint a Tudor-kor formaelemeit felhasználó külső képét ekkor nyerte el. A kastély teljes körű belső átalakítására is sor került ezzel egy időben. Az épület leghosszabb részén, a kerti homlokzaton látható a Dréher címer. A díszterem faburkolatot, kazettás mennyezetet kapott és a család versenylovait ábrázoló olajfestmények lettek benne elhelyezve.
hinto.jpg
Az 1930-as években egy igazán illusztris vendége volt a tordasi kastélynak: György walesi herceg (akit később VI. Györgyként angol királlyá koronáztak). Talán az ő érkezése is indokolta azt a felújítást, amit ekkoriban valósítottak meg.

 A II. világháború után az épületben előbb úttörőtábort, majd az Aranycsapat edzőtáborát alakítottak ki benne. 1958-tól a Fővárosi Tanács szociális otthona volt. Az épület jelenleg is a főváros tulajdonában áll, 2006 óta teljesen üres. Az elmúlt években több alkalommal is meghirdették eladásra, de vevő nem jelentkezett rá, így magárahagyatva, üresen pusztul.

566935.jpg
277_1.jpg
dsc03395_resize.jpg
dsc03391_resize.jpg
7.jpg
kastely5.jpg
13906_20090331_11014760.jpg
dsc02298_535x401.jpg
tordas_sajn_szob_319x423.jpg

Az örökségvédelmi rendszer helyreállításáért indított petíciónkhoz itt csatlakozhatsz:
https://www.peticiok.com/peticio_a_magyar_oroksegvedelmi_rendszer_helyreallitasaert



Forrás:           
szepmagyarorszag.hu
                      itthonvagyunk.hu
                      bpn.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9612180272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elherdált.Örökségünk 2017.02.04. 12:29:23

@Mr Eggs: Felvettük a kapcsolatot a Fővárosi Vagyonkezelő Központtal, hogy rákérdezzünk a bérleti feltételekre a fenti, illetve egy másik kastélyra vonatkozóan. Kíváncsian várjuk az infókat.

antalpet 2017.02.04. 14:35:07

Szerintem a királyok (uraságok, földesurak, fercegek, ispánok, pápák, stb.) ideje lejárt. Le a királyokkal, és minden olyan emlékekkel, ami rájuk - vagy inkább a szenvedő alattvalóikra és rabszolgáikra - emlékeztet. Ez a méltó büntetésük arra, hogy örökké el legyenek feledve.
UFF.

2017.02.05. 10:53:36

Nem tudom, hogy a bérleti konstrukció mennyivel jobb megoldás, mint az eladás, mindenesetre tisztán látszik, hogy a jelenlegi tulajdonos nagyon szabadulna az ingatlantól.

"Az elmúlt években több alkalommal is meghirdették eladásra, de vevő nem jelentkezett rá, így magára hagyatva, üresen pusztul."

Az állagmegóvás nem a mindenkori tulajdonos felelőssége, különös tekintettel arra, amennyiben műemlék épületről van szó?

Elherdált.Örökségünk 2017.02.05. 12:22:06

@...elmúlik...:

De igen, az állagmegóvás a tulajdonos felelőssége, de mivel nincs semmilyen hatóság, aki ezt ma ellenőrizné, ezért a tulajdonosok finoman fogalmazva sem tesznek eleget ennek a törvényben előírt kötelezettségüknek. So-sok milliárd forintnyi büntetést kellene/lehetne behajtani ezek miatt, csak nincs, aki megtegye.

Viszont! Ha mondjuk a főváros köt veled egy 50 éves szerződést, abban nyilván benne lesz, hogy onnantól te felelsz az épület állapotáért. Talán azért jobb megoldás, mint az eladás, mert nem kell rögtön 1 milliárddal rendelkezned ahhoz, hogy megvedd, plusz még kezdj is vele valamit.

A bérleti szerződésben bármi lehet, amiben a felek kiegyeznek. Mondhatják azt is, hogy nem kérnek egy fillér bérleti díjat sem, de x éven belül teljes egészében újítsd fel, és utána köteles vagy megőrizni ezt az állapotot az 50. év végéig. Azt nem gondolom, hogy a főváros nem akar pénzt ebből, csak példának írtam. De például abba is belemehet, hogy amikor már profitod van, annak az x százalékát kéri.

Így például, máris könnyebben talál hasznosítót, mert ha neked csak 400 milliód van, azt máris arra költheted, hogy bizonyos részeket helyrehozz, ami aztán már bevételt termel neked, és így lassanként helyrehozhatod az egészet, ahogy növekszik a profitod. Jó esetben.

Szóval kell egy okos ember, aki jó szerződést köt a fővárossal. Ahogy fentebb írtuk, mi megkerestük a vagyonkezelőt a részletekért, de valószínűleg nekünk kell pályázatot benyújtani a hasznosításra vonatkozóan, (részletezve, hogy milyen funkciót szánsz az épületnek, miből tartod fenn 50 évig) aztán elbírálják, hogy megérdemled-e.

Utolsó megjegyzésként: Ahogy írtam, ma senki sem keresi mega fővárost, hogy ejnye, mégis miért néz ki így ez a kastély? Hozzátok rendbe, vagy baj lesz! Ha megkapod a bérleti jogot, tuti, hogy a főváros majd ellenőrizni fog, egy kis büntipénz reményében. Az épület szempontjából ez jó.

2017.02.05. 18:58:45

Antalpet - szerintem túl sokszor énekelted a május 1-i felvonulásokon "Fel vörösök proletárok, csillagosok katonák, nagy munka vár ma reátok, állnak még a paloták. Királyok hercegek grófok, naplopók és burzsoák, reszkessetek, mert feltámadt az elnyomott proletár"

2017.02.05. 22:45:49

@Elherdált.Örökségünk:

Persze, ez logikus így. Kérdés az, hogy lesz-e valaki, aki százmilliókat invesztál egy bérleménybe?

Tomikarus 2017.06.18. 20:56:26

M jártam a kastélynál. Ma már a bfvk.hu-n nem találtam. Netán elkelt?

Elherdált.Örökségünk 2017.06.18. 21:16:27

@Tomikarus:
Sajnos NEM!

A bejegyzés megírásával egyidőben felvettük a kapcsolatot A BFVK Zrt.-vel, a szőlősgyöröki Jankovich Kastély, illetve a bejegyzésben szereplő tordasi kastéllyal kapcsolatosan.

A szőlősgyöröki kastély "csak" eladó, nem bérelhető. A bejegyzésben szereplő kastély, a hírekkel ellentétben se nem bérelhető, se nem eladó. A BFVK Zrt, azt a tájákoztatást adta februárban, hogy terveik szerint 2018-ban meghirdetik eladásra. Addig üres marad. :(
A facebook oldalunkon közzé is tettünk egy helyesbítést, mikor ez kiderült.
süti beállítások módosítása