Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Hochburg-Lamberg Kastély - Bodajk

2016. december 01. - Elherdált.Örökségünk

Aki figyeli a híreket, a napokban sokat hallhatott erről a kastélyról.  A 2007 óta üresen álló, műemlék kastély 29 millió forintért került a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoport tulajdonába, így ez már a 4. kastély, amit a cégcsoport felvásárolt. A kastély előtt közvetlenül egy focipálya található, így az is lehet (ez csak a privát véleményünk), hogy karácsonyi ajándék lesz a kastély. Akárhogyis, csak reméljük, hogy a felújítás is olyan gyorsan fog menni, amilyen gyorsasággal a cégcsoport vásárolja fel a műemlékeket.

345531.jpg

Jelenleg egy büntetőper is folyik azzal kapcsolatosan, hogy ki a felelős a 2007 óta zajló fosztogatásért, mely során az összes fém eltűnt a kastélyból, mint például az ereszcsatornák, öntöttvas fűtőtestek, illetve a több száz méter hosszú vaskerítés.

A Hochburg Lamberg-kastély egy XIX. században épült klasszicista kastély Bodajkon. Bodajk a 17. században a Csókakői-uradalom része volt, melyre a század végén Haas-Hochburg János kapott királyi adományt. Ezt követően épült fel itt a család korábbi udvarháza, melynek falait a jelenlegi kastély építésekor felhasználtak.

Fiú örökös híján a birtokot leány ágon osztották fel a rokon családok között. Bodajkot négy generáción keresztül örökölték leány leszármazottak, csökkenő birtokhányadokkal. Az örökösök férjeik nevén szerepeltek, így alakult ki egy változatos 'birtoklási névsor', melyet általában a kastélyhoz csatolnak. 19. század elején a birtok 2/14 része (kb. 650 hold) báró Miske Józsefné gróf Bethlen Jozefin (1784-1869) tulajdona lett. Férjével, aki Erdély kormányzója és birodalmi miniszter volt, bérbe vették a többi tulajdonrészt és intenzív gazdálkodásba kezdtek.

A korábbi udvarház nem biztosított megfelelő lakhatást a családnak, ezért az 1837-1839 közötti években építtették meg a jelenlegi kastélyt. Tervezőjéről,kivitelezőjéről eddig hiteles adat nem került elő. Zádor Anna a magyar klasszicista építészetről írt könyvében, stíluskritikai alapon, Hild Józsefet nevezi meg mesterként.

Az építtetők fia, báró Miske Imre halálát követően, 1893-ban, a mintegy 4400 holdat kitevő birtokot és kastélyt Grünfeld Jakab vette meg, melyen családja az 1940-es évekig gazdálkodott. A háború során megrongálódott épületet 1964-ben újították fel, majd az 1990-es évek elejéig turista szállóként működött.

2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen állt.

A közepes méretű kastély klasszicista építészetünk egyik jeles alkotása. 'E' alakban, két előrenyúló rövid oldalszárny között, tömör faragott kőpilléres kocsialáhajtó tetején áll, a négy ion fejezetes oszloppal alátámasztott portikusz. A főhomlokzat arányai-, harmóniája-, valamint a faragott kőelemek kivitelezése tökéletes. A síkban tartott kerti homlokzat vízszintes párkányai között, aközéprizalit pillérei, valamint a vállpárkányokra illesztett íves ablakszemöldökök, a jellegzetes 'hildi' formakincshez tartoznak. Az emeleti erkélyt tartó faragott kő konzolpárok is igényesen faragottak, szépek. Belseje egy szobasoros, udvari oldalán oldalfolyosós elrendezésű.
img_6947.jpg
255_1.jpg

img_6890.jpg

img_6930.jpg

img_6924.jpg

img_6893.jpg

img_6902.jpg

img_6905.jpg

img_6909.jpg

img_6914.jpg

img_6918.jpg

img_6928.jpg

img_6937.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6312014754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túroscsusza 2019.11.25. 12:31:35

Nincs ezzel baj....
Megvesznek egy lepusztult kastélyt 29 millióért ( gondolom az önkormányzat tulajdona )
Aztán rendbe akarják hozni, amibe az állam beszáll....
annak tudtával hogy hasznosítva lesz a kastély, idegenforgalmi célokat szolgál...
Valami balos észrevette hogy ezt tiborczhoz kösse

Szerintem azzal nem nyerünk semmit ha összedől....
süti beállítások módosítása