Elherdált Örökségünk

Utolsó kommentek:

Kalasz2 2020.07.12. 14:58:19

Ezek csodák! 2019-ben kaptam egy baráti felkérést, hogy rajzoljak meg Trianon 100 kiállításhoz a környező országokban lévő kastélyokat, tájakat. Ahogy haladtam a munkával, megdöbbentő volt látni a pusztulásukat. Ahol kint jártam ott a pusztuló kastélyokról csak azt mondta a helytörténész: ezek a térdig érő kastélyok. Főleg saját fotóim alapján dolgoztam. A járvány ideje alatt 90 rajzot készítettem el, remélem a kiállítás idén (2020) ősszel megnyitható lesz. - Amit Ön csinál, az számomra fantasztikus, Ön újraépít olyan épületeket, amelyek már szinte megmenthetetlenek! Hosszú egészséges életet kívánok!

Bejegyzés: Egy magyar nyugdíjas, aki napi 5 órában építi pusztuló műemlékeinket

Péter Lörincz 2020.06.15. 07:54:27

ez egy rohadtság...
őrület!

Bejegyzés: Személyes történetünk

fiktikusz 2020.05.30. 19:24:53

neobarokk? az meglepne.
építési kora és stílusjegyei alapján is "sima" barokk, annál is inkább, mert a neo korszakokban nem volt divat már az illuzionista látszatarchitektúra falfestés, mint ami itt az ebédlőben is látszik.

Bejegyzés: Keglevich kastély - Pétervására

hümér123 2020.05.27. 19:46:28

Azt azért tudni kell, hogy ezeket a kastélyokat nem az okosórás energiaitalos kölkök szokták szétverni. Hanem a helyi cigányok hordják el a téglát, tüzelik el a parkettát, ablaktokokat. A vaskorlátokat sem az ereklyevadászok fűrészelik le igaz? A másik dolog, hogy nem kell ám mindig a kormányra várni egy ilyen felújításnál. Amikor megvette a tulajdonos, akkor hasznot remélt belőle. Talán nyert is a bulin. Miért nem ő újította fel. A blog szövege szerint másnak (kormánynak) kellene felújítani. Hát ennek kicsit olyan szaga van, mint mikor az állatkertből a tulajdonos meggazdagszik, menő verda és külföldi nyaralás. Aztán mikor jön a koronavírus és nincsen látogató, akkor nem a korábbi menő életmódból forgat vissza, hanem támogatást akar a látogatóktól.
Egyébként azzal egyetértek, hogy a kormány a haverjai zsebét tömi és nem arra költ, amire kellene.

Bejegyzés: Kremsier Kastély - Barcs

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2020.05.21. 07:03:46

Látjátok feleim, szümtükkel?

index.hu/belfold/2020/05/20/leloptak_a_seregelyesi_kastely_fel_tetoburkolatat/

Mindössze 3 év kellett hozzá, hogy utolérje a valóság a posztban emlegetett kastélyt. Nem őrizte ezt senki? Mennyi idő és mekkora meló több száz négyzetméternyi rezet ellopni? Persze, utólag elkapták őket, de jól illusztrálja a helyzetet műemlékvédelem ügyben, és itt a védelem szó, most többlet jelentésű.

Bejegyzés: Napjaink leglelkesebb "műemlékvédői"

csorsza 2020.02.22. 20:48:58

Und auch die deutsche Soldaten, nicht zu vergessen, bitte.

Bejegyzés: Kacskovics Kastély - Gyugy

csorsza 2020.02.22. 20:46:02

Azt tudom, h a gróf dolgozik az épületen, amennyire anyagi helyzete engedi. ismerem azt a céget, amelyik az épület statikai megerősítésén dolgozott.
Hogy most emnnyire halad - -hát, nem nagyon.
De azt gondolom, ha valakiknek, akkor a Zichyeknek szíve-joga bármit is (nem) kezdeni a kastéllyal. Az övék, saját tulajdonával pedig mindenki azt csinál, amit akar. Vagy adják vissza a kastély mellé a birtokot (jövedelmét) is, vagy az itt siránkozók dobják össze a helyreállítás és fenntartás költségeit.

Bejegyzés: Zichy Kastély - Nágocs

csorsza 2020.02.22. 20:28:05

@rozsdamentes arcél: Bárcsak így lenne. Akkor nem dőlne össze.
Egyébként, nem mindegy neked, kié a kastély, ha rendben van tartva? Ha meg irigyled, vedd meg, és renováld.
Ja, ahhoz kevés vagy. Csak a köpködés megy. Értem.

Bejegyzés: Strasszer Kastély - Igar-Vámpuszta

Békési Lászlóné 2019.12.19. 18:07:24

2008 szeptemberében voltam itt kastélylátogatáson. Az akkor készített fényképeimen a rekonstrukció során felrakott téglák is pont ott voltak, ugyanúgy, vagyis nem történt semmi 10 év alatt!

Bejegyzés: Cziráky Kastély és Kápolna - Lovasberény

Túroscsusza 2019.11.25. 12:31:35

Nincs ezzel baj....
Megvesznek egy lepusztult kastélyt 29 millióért ( gondolom az önkormányzat tulajdona )
Aztán rendbe akarják hozni, amibe az állam beszáll....
annak tudtával hogy hasznosítva lesz a kastély, idegenforgalmi célokat szolgál...
Valami balos észrevette hogy ezt tiborczhoz kösse

Szerintem azzal nem nyerünk semmit ha összedől....

Bejegyzés: Hochburg-Lamberg Kastély - Bodajk

dali777 2019.11.09. 14:35:36

Környezetidegen, fantáziátlan és lelketlen terv.

Bejegyzés: Szent Márton katolikus templom és harangláb - Dömsöd

hátmármindennicknévfoglalt 2019.10.30. 16:47:18

Adják el olcsón Tiborcznak - rögtön kerül rá egy kis pénz.

Bejegyzés: Benczúrfalva - Benczúr kastély

Petra033 2019.10.27. 07:49:14

Látszik, hogy végig van fúrva a lábazat, valószínüleg mészkő/tégla falakról van szó és azoknak a szigetelésével készültek el. Az nem kis munka és nem is olcsó. Az injektálást általában kora nyáron szokás végezni, és aztán hagyják a falakat kiszáradni (sokszor következő tavaszig), mert addig nem érdemes vakolni, amíg a falak nem szárazak. Mondjuk ezt segítette volna, ha elkezdik leverni a vakolatot.....

Bejegyzés: Benczúrfalva - Benczúr kastély

okleveles naiv 2019.10.25. 22:03:14

Miva? hozzá se nyúltak? V mikori fotók ezek?
Azt nem kérdezem mekk, h eltették-e a zsét... :D

Bejegyzés: Benczúrfalva - Benczúr kastély

Gregersen Nils 2019.09.24. 01:17:57

A képeken látható romos falak nagy része nem 19. sz. hanem szocializmus korabeli a téglák alapján. Valószínűleg a lakások kialakításakor keletkeztek. A fotózáskor a régi falakra kéne koncentrálni és nem az értéktelen átalakításokra.

Bejegyzés: Forster-Degenfeld-Schonburg-kastély - Ács

Pic 2019.08.26. 12:05:45

Ügyesen altatják a témát, amíg össze nem dőlnek ezek az épületek, ehhez az állami szervezet készségesen asszisztálni fog.

Mikor megtörtént sajnálkozva széttárják kezeiket, az állam szomorúan bólogat és megadja az engedélyt az elbontásra.

"Mindenki" boldog.

Bejegyzés: A Bonafarm Csoportnak nincsenek adatai arról hány védett műemlék tartozik hozzájuk, csak annyi biztos, nincs rájuk pénz...

Stevey1 2019.07.18. 18:44:58

Az E1 (Etablissement 1) Parancsnoksági épületet, főépületet Hajmáskér Község Önkormányzata 2007 augusztusában "eladta" egy Svédországból 40 év után hazatérő festőművésznek, aki a szerződés megkötésekor 65. éves volt. Az épület fejlődésének a problémája nem az állapota, hanem a környezete. Az épület megvásárlójának nem volt pénze (nem volt 4 milliárd forintja) a felújításra, amit az önkormányzat jól tudott. A vevő mindent hitelből szeretett volna megvalósítani. A szerződés 4. pontja a rejtett hibáról szól, amit az ingatlan eladója nem közölt a vásárlóval. A rejtett hiba az, hogy addig nem lehet megvalósítani a többmilliárdos beruházást, amíg a két odaépült háztömb lebontásra nem kerül. Számtalan érdeklődő volt a főépületre, de a leendő beruházók egytől-egyig továbbálltak. A NÉPSZABADSÁG foglalkozott sokat az üggyel. 2005-ben a Castellanus AG próbálkozott az épület megmentésével, de nem tudtak megegyezni az ott lakókkal. A jelenlegi tulajdonos is bontotta volna az odaépült háztömböket, de egyik banktól sem kapott hitelt, mert a vevő elképzelése a bankok részéről hitelkockázatot jelentett. Az önkormányzatnak ebben óriási felelőssége van, mert ez nemcsak az említett rejtett hiba elhallgatásáról szól, hanem a hűtlen és hanyag kezelésről is. A főépületet 1998 májusában kapta meg ingyen az önkormányzat az ÁPV Rt.-től, akik azért nem tudták értékesíteni az ingatlant, mert korábban eladták a két odaépített háztömböt. Ezek a háztömbök az E1 főépület szabad területére épültek rá az 1960-as években (a megrendelő a Honvédelmi Minisztérium volt). A főépületet 1908 nyarán kezdték el építeni, 10 hold szabad földterülettel. Egy rossz felparcellázásnak köszönhető (Kincstári Vagyonkezelő Vállalat), hogy az odaépült háztömbök Hrsz.-ot kaptak. Ebben a helyi vezetés felelőssége is benne van, hiszen itt Hajmáskéren a szovjeteknek felépített háztömbök megszerzéséért indult meg a küzdelem. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa korábban soha nem foglalkozott ilyen ügyekkel. Azért szerette volna megmenteni az épületet, mert itt született Hajmáskéren 1942-ben, és a szülei is a legtöbb időt az E1 főépületben töltötték. A vevőről elmondható, hogy egy balek volt ebben a vásárlásban, amit Hajmáskér Község Önkormányzata ki is használt. Disznóságnak, gazemberségnek tartom, hogy csak azért adták el a festőművésznek az épületet, hogy végre megszabaduljanak a gondtól. Pedig a településnek ez az épület akár egy aranytojást tojó tyúkja is lehetne...

Bejegyzés: Katona -Kastély - Hajmáskér

Pic 2019.07.04. 08:23:55

Na még jó is, hogy elszállt a rendszer mert elsőre kicsit vulgáris voltam a tulajdonos hölgy agyának jellemzését illetően. :))))

Annyira dühítő amikor ilyet lát az ember. Ha ennyire ragaszkodik hozzá, akkor miért nem tesz érte???

Ha nincs erre fölös 100-200 milliója, hogy rendesen rendbe tegye azt megértem, de egy ilyen öreg ingatlan esetében már 100 ezer forint is segítene, ha legalább letakarná a sérülékeny részeket egy fóliával és/vagy megtámasztaná egy kis aládúcolással ami omlandó. Márpedig annyi pénze biztos van, mert nem egy csóró, szakadt famíliáról beszélünk....

Tehát innentől kezdve egyértelmű, hogy valamilyen okból dacból tartja az ingatlant, de költeni cseszik rá, magasról tojik ő az ősökre az sajnos egyértelműen látszik.

Bejegyzés: Ciszterci-kúria (cisztercita épületegyüttes) - Mezőfalva