Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Napjaink leglelkesebb "műemlékvédői"

Tiborcz, Mészáros, Pharaon...

2017. február 10. - Elherdált.Örökségünk

A megszavazott 2017-es adócsomag alapján idén januártól százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége a társaságiadó-alapból. Ez az intézkedés nagy mértékben meghozta nagyjaink kedvét a műemlék épületek,kastélyok felvásárlására, és biztosak vagyunk abban, hogy a felújítások sem fognak elmaradni...
Mindenki figyelmét felhívnánk arra, hogy ezek csak a védett, MŰEMLÉK ingatlanok.

nevtelen.jpg

A kastélyok felújításának technológiai feladatai ellenőrizhetetlenül sok pénzt igényelnek. Ez tökéletesen alkalmas adócsalásra. Ide bármennyi költséget el lehet számolni.
Sallai R. Benedek,  LMP

Az Európai Bizottság is kimondottan ellenzi a műemlékek körüli ellenőrizhetetlen költekezést, mert az nehezen nyomon követhető.

Mészáros érdekeltségek

A médiában olvasható "pletykák" alapján azt feltételezhetjük, hogy Mészáros Lőrinc új hobbija, hogy működő gyermekotthonokat vásároljon fel, kitoloncolva onna a gyerekeket, és a dolgozókat.

1-2 hónapja röppent fel a hír, hogy nemzetünk gázszerelője a bicskei gyermekotthonra pályázik.

A Bicskén élők már kész tényként kezelik, hogy eladja az állam a helyi gyermekotthonnak helyt adó Batthyány-kastélyt, az új tulajdonos pedig Mészáros Lőrinc lehet –írja a Bors.

 A Bors megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette, hogy bezárják az otthont,  mert a kormány programjában a nagy létszámú, korszerűtlen intézmények bezárása szerepel.

A lap úgy tudja, december 31-ig ki kell üríteni az épületet, a gyerekeket pedig a helyi menekülttáborba költöztetik, amit ugyancsak december 31-ig szüntetnek meg. A több mint 250 éves, jó állapotban lévő, patinás Batthyány-kastélyt a városban terjedő hírek szerint szállodává alakítanák.

Lehetséges befektetőként Mészáros Lőrinc neve kering, akinek számos érdekeltsége van a városban – az ő cége nyerte meg korábban a bicskei uszoda korszerűsítését és a két általános iskola energetikai fejlesztését, és hatalmas földterületei is vannak a környéken.

24.hu

bicske_palace-1024x576.jpg

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonban cáfolta ezt. Arról tájékozattak, nem kívánják eladni a kastélyt, a bicskei Batthyány-kastély jövőbeli felhasználásáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tud tájékoztatást adni. 

FÓTI GYERMEKVÁROS

A Károlyi István Gyermekközpont megszüntetését Czibere Károly szociális államtitkár jelentette be január közepén.
A kormány azt tervezi, hogy az épületet 2018 közepén kezdik el felújítani, majd kastélyként működtetik tovább.A lakókat három helyre osztják szét: a különleges ellátást 2019-től Hatvanban folytatják, a speciális ellátást Zalaegerszegen és Kalocsán. A jelenleg ellátott harminckilenc menekült gyermek helye egyelőre nincs meg.

Az üresen maradó épületről az államtitkár azt mondta, egyelőre még nem tudják, hogy pontosan milyen funkciót fog ellátni.

deger20060712052.jpg

Fekete Zoltán szerint, aki a SOS Gyermek Alapítvánnyal együtt tüntetést szervezett a gyermekváros megszüntetése ellen, a városban már tudják, hogy Felcsút milliárdos polgármestere lesz a vevő a kastélyra és az egész, 60 holdas, egy helyrajzi számon lévő ingatlanra, de az adásvételt csak a választások után akarják tető alá hozni.
Az MSZP-s aktivista szerint a fótiak nagy része, még a kormányoldaliak is szeretnék, ha maradna a gyermekváros, de nem merik hallatni a szavukat. A szocialisták tiltakozásához is csak egy civilszervezet mert csatlakozni.
A gyermekváros területén jelenleg két iskola is működik, valamint 200-300 tanárnak és dolgozónak is ott van a szolgálati lakása. Ők már megkapták a levelet arról, hogy hamarosan el kell költözniük.

24.hu

ybl-miklos-foti-kastely_1.jpg

Habsburg Kastély- Mosóház

A Mészáros Lőric tulajdonában lévő, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, 2016-ban 70 millió forintért szerezte meg a a kiemelt műemléki védettségű Mosóházat. A pompás klasszicista stílusú kastélyt József nádor építtette 1820 és 1827 között nyári rezidenciaként, jelenleg az ingatlan parkja Alcsúti Arborétumként funkcionál.

alcsutdoboz_palace.jpg
clipboard01_16.jpg
73481950.jpg

Tiborcz István üzleti körei a hozzájuk köthető ingatlanszerzésekkel a Parlament által idén elfogadott adókedvezmények megszerzésében is lehetőséget láthatnak: a miniszterelnöki vő augusztus végén tulajdonosként bekerült a WHB Ingatlan Kft. építőipari cégbe – a cégcsoport az elmúlt években a Várkert Bazár felújításában is részt vett. A Tiborczhoz köthető műemlékvásárlásokat ugyanakkor két milliárdos külföldi üzletember, a török Adnan Polat és a szaúdi Ghaith Pharaon magyarországi érdekeltségei bonyolították az elmúlt két évben.

atlatszo.hu

Balaton szálló - Keszthely

Az ingatlan 2009 óta a Firstfund Intézményi Ingatlankezelési Alapé. Az alap kezelője a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.

A Konzum papíron Jászai Gellért, a bedőlt SCD-csoport egykori frontembere érdekeltsége. A Konzum-csoporthoz tartozik tavaly óta a Hunguest-szállodalánc is. A Hunguest szállodákat átvett „Jászai-cégben” a tulajdonos Konzum PE Magántőkealap üzletrészére időközben rákerült az Eximbank 3,36 milliárdos jelzálogjoga, a szállodacég igazgatóságában pedig felbukkantak Mészáros emberei.

keszthely20130604-19838-rjfgfa_original.jpg
keszthely_022.jpg

 

Tiborcz Érdekeltségek

 

Schossberger- kastély

Aprópénzért, 200 millió forintért jutott hozzá hazánk egyik legszebb, bár elég romos állapotú épületéhez, a turai Schossberger-kastélyhoz a TRA Real Estates Kft. Az ügyletet gyorsan összekapcsolták Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal, mert az adásvételben korábbi üzlettársa, Hamar Endre ügyvédi irodája járt el, illetve a vevői cégcsoport tulajdonosának, a BDPST Zrt.-nek a bejegyzési illetékét maga Tiborcz István tette le.
A kastély parkját tavalykezdték el rendbe tenni, (jobban mondva nekiláttak a védett park kiírtásának, ami ezután meglepő hirtelenséggel el is vesztette a védettségét) idén pedig nekiláttak a neoreneszánsz stílusú épület felújításának is.

69672742.jpg
schossberger-kastely_7474_szamu_muemlek_23.jpg

Hochburg–Lamberg-kastély 

A Székesfehérvár közelében található, az 1837 és 1839 között épült, klasszicista stílusú Hochburg–Lamberg-kastélyra a szintén BDPST-leányvállalat TRA Real Estates Kft. csapott le.

255_1.jpg

A Városligeti Spitz-villa

A BDPST Zrt. az egyik érdekeltsége vásárolta meg a VI. kerületi ingatlant. A tulajdonosváltásra tavaly augusztusban került sor, de a birtokbaadás csak idén februárban történt meg.
Az épület nem műemléki védettségű, de a környék az, így az új tulajdonos nem változtathat a villa külső homlokzatán.

liget2.jpg

Postabank-székház

A BDPST Zrt. másik leányvállalata vette meg a budapesti egykori Postabank-székházat, ami szintén MŰEMLÉK.

Ezt követően a céggel együtt eladta a 2015-ös alapítású, Ammar M. Abu Namous jordániai üzletember által jegyzett Pharaon-Omega Fejlesztési és Tanácsadó Kft.-nek, amely szerzeményét Pharaon-Kappa Kft.-re nevezte át. Namous a Bank of Jordan felügyelőbizottsági tagja, akit Ghaith Pharaon – mint később kiderült, nemzetközi körözések alatt álló – szaúdi milliárdos mindenesének tartanak. A cégcsoportban kézbesítési megbízottként felbukkant Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja is.

postabank.jpeg

Hullám Hotel

Legfrissebb hírek szerint, a szintén az „első vő” érdekeltségébe sorolt pesti Mahart-székházba bejegyzett cég vette meg a keszthelyi műemlék-szállót, a Hullámot.

hullam.jpg

Nem ez az első befektetés Keszthelyen, 3 éve már sikerült egy vitorláskikőtőt is beszerezni, amihez tartozik:
– egy 221 négyzetméteres fürdőház
– egy 192 négyzetméteres recepció
– egy 102 négyzetméteres Snack bár
– a vitorláskikötő építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó valamennyi vízjogi engedély
– kishajók fogadására alkalmas közforgalmú kikötő használatbavételi és üzemben tartási engedélye
– és ezen engedélyek alapján 200 darab kishajó és 20 darab csónak álláshelyre vonatkozó vitorláskikötői férőhely kikötési joga

Pharaon - Alfa / Béta / Delta Kft.

Zichy-Hadick Kastély 

A korábban szebb napokat látott, 1821-ben épült kastélyt úgy tudta a Pharaon-Alfa Kft. megszerezni 2014 végén, hogy a Kastély Hotel Seregélyes Vendéglátóipari Kft. felszámolásba került. A pontos vételár nem ismert, a felszámoló 2014 novemberi hirdetményében a Fejér megyei kastély 320 millió forintos áron szerepelt.

jpg_fotok.jpg
kast4.jpg

Apponyi-kastély

A szaúdi üzletember másik érdekeltsége, a Pharaon-Beta Kft. szintén vett egy kastélyt: azt, amit az Apponyi család a 18. században építtetett a Tolna megyei Hőgyészen. A több hektáros arborétum közepén található épület az utóbbi időben kastélyszállóként működött, de – mint az Index írt róla 2010-ben – az ingatlan tulajdonosa, a Hermelin Termál Kastélyszálló Zrt. felszámolás alá került. A négycsillagos hotel irányára akkor nettó 1,8 milliárd forint volt, most a Pharaon-Beta állítólag valamivel több, mint egymilliárd forintért vásárolta meg. A kft. ügyvezetője ugyancsak Abu Namous.

jpg_fotok_1.jpg
hogyezs.JPG

A Kútvölgyi úti villa

Szintén a szaúdi milliárdoshoz köthető egyik vállalkozás, a Pharaon-Delta Kft. csapott le az Orbán Viktor miniszterelnök budapesti házával szemközti, 573 négyzetméteres alapterületű villára és az azzal szomszédos telekre. A céget szintén az üzletember mindenese, Namous viszi. Hogy mihez kezdenek ezzel, vagy az általuk felvásárolt többi ingatlannal, nem tudni.

pharaon.jpg

 

Az örökségvédelmi rendszer helyreállításáért indított petíciónkhoz itt csatlakozhatsz:


https://www.peticiok.com/peticio_a_magyar_oroksegvedelmi_rendszer_helyreallitasaert

FONTOS!!!!

Az "Petíció aláírása" gombra kattintás után, a rendszer e-mailt küld, melyben a linkre kattintva kell megerősíteni az áláírást ahhoz, hogy érvényes legyen!

Forrás: atlatszo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9412245378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.12. 16:05:49

Látom, putyinka seregei itt nem védik hősiesen a nemistudommit.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.05.21. 07:03:46

Látjátok feleim, szümtükkel?

index.hu/belfold/2020/05/20/leloptak_a_seregelyesi_kastely_fel_tetoburkolatat/

Mindössze 3 év kellett hozzá, hogy utolérje a valóság a posztban emlegetett kastélyt. Nem őrizte ezt senki? Mennyi idő és mekkora meló több száz négyzetméternyi rezet ellopni? Persze, utólag elkapták őket, de jól illusztrálja a helyzetet műemlékvédelem ügyben, és itt a védelem szó, most többlet jelentésű.
süti beállítások módosítása