Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Ratalics Kúria - Péterhida

Ti küldtétek...

2017. október 09. - Elherdált.Örökségünk

Nagyon érdekes, egyben elkeserítő levelet kaptunk egyik olvasónktól, amit most közzé is teszünk. Az információkat egy helyi lakostól kaptuk, kérésére nevét nem tesszük közzé. Próbáltuk felvenni a kapcsolatot az érintett személlyel, hogy ellenőrizzük a kapott információkat, sajnos választ nem kaptunk.

Péterhidán, Barcstól alig 10 km-re található az 1800-as évek elején épült kúria. Építtetői feltehetően a Széchenyiek lehettek, és Ferenc halála után pont István örökölte a települést. Széchenyi Ferenc egyébként bizonyítottan egyszer a beteg feleségének ide írt levelet.

20864005_10211624606908288_741766130_n.png

Ennek ellenére leginkább Ratalics-kúriaként ismert a romantikus stílusú épület. A Ratalics családé volt a kúriával átellenben szemben lévő vizimalom is, amelyet hosszú hányattatás után helyreállítottak a tulajdonosai, de nyilván itt is érdekes volt a számlázás, de ez egy másik történet.... Az ma már látogatható, célja van, vissza akarják terelni a patakot is, hogy újra üzemképes legyen teljesen, ezzel szemben a kúria sorsa hányattatott.

3194979_1.jpg

1945 után több funkciót is kapott az épület. Volt tanácsháza, városi könyvtár, orvosi rendelő, majd a rendszerváltás után egy ideig az önkormányzat is használta. Ennek ellenére a '90-es évek végén már üresen áll, és állapota folyamatosan romlik. Ugyan a kettővel ezelőtti tulajdonos pályázaton nyert pénzt állagmegóvásra, és a tetőt megcsináltatta, azonban hanyag munkavégzés miatt, az a 2000-es évek közepén egy részen beomlott.

A jelenlegi tulajdonos az épületet olyan jó hét éve szerezte meg egy árverésen, 890.000 Ft-ért. X úr, - mert legyen ez az álneve - azonban azóta is csak hagyja pusztulni az épületet. Lényeges elem, hogy országos műemléki védettségű az épület, annak ismert előnyeivel és hátrányaival. Az új, amúgy barcsi illetőségű gazda azonban azzal a trükkel él a felszólítások és pénzbírságok ellen, hogy átíratta "technikailag" egy ukrán barátjának a lányára az ingatlant, a hivatal pedig hiába keresi őt, - mossa kezeit, a hölgyet, - elérhetetlen.

A helyileg illetékes hivatal nem tud mit kezdeni a helyzettel, és X úr nyíltan vállalja is, hogy akár el is bontatná a teljes épületet, amennyiben sikerülne leszedetnie az országos műemlék védelmi listáról. És ezen, bizony dolgozik az úr. A természet meg sajnos segíti is ebben, hiszen a heves esőzések és a tűző nap sem segít az elhagyatott épületen. Mindezzel X úr és becses családja pontosan képben is van, hiszen a környéken több ház is az övék, és feltehetően csak arra várnak, hogy egy jó része magától dőljön össze... Mert a többit akár bontják is, hogy legyen építőanyag, egy másik házhoz.

Pár éve egyébként még 2 millió forintért fent volt az egyik legismertebb magyar apróhirdetési oldalon az épület. X úr egyébként pár éve indult a helyi polgármester választáson is, és nem nyert. Ez (is) lenne a "bosszúja"?

Érdekesség, hogy ma is élnek még Ratalics rokonok, de nem igazán izgatja már őket az egykori kúriájuk sorsa. Másrészt a helyi önkormányzat se tud mit tenni nagyon, mert lassan nem lesz mire beterhelni akár egy bírságot is...

A fentiek fényében levélben kerestük meg X urat, megkérdeztük, hogy esetleg eladó-e az ingatlan vagy mik a tervei az ingatlannal, de nem kaptunk választ.

11353_20170315_14303319.jpg

11353_20170315_14303354.jpg

11353_20170315_14303445.jpg

11353_20170315_14303428.jpg

20884781_10211624614668482_1663734694_n.png

 Fotók: 2017. 03.15. - muemlekem.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9612943001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peterhidaert 2017.10.09. 20:55:00

Tisztelt Olvasók!
A cikkel kapcsolatban az alábbi helyreigazításokat, megállapításokat tenném:

1. Széchenyi Ferenc halála után István fia nem a falut örökölte, hanem annak a „Tarnóczai” uradalomhoz tartozó részét (termőföldeket, erdőket és számos gazdasági épületet)

2. A bejegyzésben felemlegetett önkormányzati tulajdonú műemlék vízimalmot nem a Ratalics-család, hanem a Péterhidáért Egyesület újíttatta fel LEADER pályázati források („Vidéki örökség megőrzése” és Térségek közötti együttműködés” jogcímek) felhasználásával és elképesztő mennyiségű önkéntes munka ráfordításával. Aki építési kivitelezésben jártas az tudhatja, hogy egy 460 m2 területű műemlék épület visszabontása, majd újjáépítése milyen költségvonzattal jár, így az is sejthető, hogy a mutyit szimatoló „helyi” levélíró nagyon téved, amikor azt gondolja, hogy a rekonstrukcióra szánt nettó 38 MFt-ból „máshová is jutott”. Illetve jutott, mert a gépészeti eszközök beszerzése is elvitt még 3.5 millió Forintot. A levélírót idézve, az „érdekes számlázás” valóban érdekes volt, de a legkevésbé sem sok haszonnal kecsegtető, hanem kimerítő idegmunka és bizonytalanság. Az Egyesületet mindmáig eladósították az előre nem látható, elsősorban műemlékvédelmi igényeket kiszolgáló tervezési és banki költségek. A helyi identitástudat fejlesztését és szemléletformálást célzó aktivitásunk visszaesése is elsősorban az azóta tapasztalható anyagi szűkösségnek köszönhető.

3. Az említett Egyesület elnökeként ezen a felületen végre elmondhatom, hogy pokol volt számomra átélni azt a három éves építésügyi tébolyt, amit a beteg műemléki szabályozás okozott és azt az elszámolási tébolyt, amit az MVH akkori pályázati elszámolás rendszere rótt ránk. A pályázatok megvalósításához az összes ismerősöm és ismerőseim ismerőse is szívességet kért, vagy tett valamilyen ügyben, volt az akár villámvédelmi szakvélemény, vagy telekalakítási eljárás, stb… . Ezeken felül minden túlzás nélkül kijelenthetem, hogy feleségemmel három évig a teljes szabadidőnket a malomprojektre fordítottuk, miközben a felújítás tízszer elbukott, de tízszer továbblendült, hála megannyi elhivatott segítő összefogásának. Az épület még nincs kész, de idővel remélhetőleg befejezzük. Lassan magam is készen állok lelkileg, hogy belekezdjünk egy újabb menetelésbe, mert a műemléki szabályozás ugyanolyan büntető jellegű maradt, mint amilyen volt.

4. Tudni kell, hogy a cikkben pellengérre állított X-Úr annak idején valós felújítási szándékkal vette meg a kúriát azon az árverésen, ahol az Egyesületünk a vele szemben licitben alulmaradt. Akkoriban, a malom felújítása kapcsán a faluba gyakran járó műemlékvédelem „rátalált” a kúria ügyére, t.i. annak tetőszerkezete ezekben az években megrogyott és az új tulaj, a bírsággal fenyegető határozatok kivédésére, a külföldi tulajdonba adást látta a legjobb megoldásnak. Sajnos az anyagi helyzete ezután sem alakult úgy, hogy neki tudjon kezdeni a felújításnak és a műemléki szabályozással való megismerkedése sem sikerült a legfényesebben, ezért az épület beleragadt a sorstalanságba. X-Úrnak becsületére váljék, hogy az Egyesületnek vételi áron felajánlotta eladásra az épületet, de a malomfelújítás miatti pénzhiány nem tette lehetővé annak megvásárlását.

5. A levélben érezhető némi személyeskedő attitűd, mert X-Úr nem maga a bosszúálló, bukott polgármesterjelölt, faluromboló ördög. Remélhetőleg inkább előbb, mint utóbb túlad az épületen, persze az biztos, hogy nehéz vele megalkudni. A malom példáján már látható, hogy egy romhalmazt is fel lehet újítani, reméljük sikerülni is fog valakinek. A műemléki védettség egyelőre fennáll, ha ez előnnyel is járna könnyebben mennének a dolgok.
A Ratalics-család helyében pedig én is csak nosztalgiázni járnék a faluba, hiszen a múlt rendszer alaposan kisemmizte őket. Remélem engem sem okol senki a nagyszüleim államosított nagygazda házának tönkremeneteléért.
Javaslom, hogy a cikkek hitelességének megőrzése érdekében leközlés előtt valóban kérdezzék meg az érintetteket.

Tisztelettel: Lantos Zoltán László

Elherdált.Örökségünk 2017.10.09. 21:25:02

@peterhidaert:
Tisztelt Lantos Zoltán László!

Köszönjük szépen a tájékoztatást!
A bejegyzésben nem állítottuk, hogy a Ratalics család újította volna fel a malmot. Ezen felül ezzel kapcsolatban nem is próbáltunk tájékozódni, mivel a bejegyzés nem a malomról szól.

X urat nem ismerjük. Elkértük az elérhetőségét, és teljes nevét olvasónktól, és megpróbáltuk vele felvenni a kapcsolatot a kapott elérhetőségen, 2017 augusztus 21.-én. Amennyiben szeretné, szívesen megmutatjuk ezt a levelet, bizonyítva, hogy valóban megpróbáltuk megkérdezni az érintett személyt, de sajnos nem kaptunk választ.

Mindettől függetlenül, az érintett Úr megszegte az örökségvédelmi törvényeket, függetlenül attól, hogy milyen céllal vette meg az ingatlant, és közben hogy alakult az anyagi helyzete. A műemléki védettség plusz kiadásokkal, kötelezettségekkel jár, amikről a vásárlás előtt kellet volna tájékozódni, és megfontolt döntést hozni. Az örökségvédelmi bírság tehát jogszerű, X úr "bírság kivédési" stratégiája pedig a legkevésbé sem tisztességes. Gondolom ebben azért megegyezhetünk!
Sok mindent megértünk, de a törvény az törvény! Aki törvényt szeg, az pedig legyen szíves vállalja fel a következményeket!

schr62 2017.10.10. 12:20:09

szep meszaros laurinc csak megveszi...
viki meg majd tamogassa, foszok meg mindent elhisznak, cigok ellopják a teglat,,,
jolmeno uzlet orsos viktoreknak...

schr62 2017.10.10. 12:21:12

@peterhidaert: nembaj, csak a szar marad mindig ott...
süti beállítások módosítása