Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Wéber Kastély (Bagolyvár) - Helvécia

2016. november 26. - Elherdált.Örökségünk

A műemléki védelem alatt álló kastély szinte megtalálhatatlan. Egy lepukkant ipari telep vagy gyártelep egy eldugott részén van, a főkapu zárva, sorompóval, őrrel védve, de egy 30 méterrel visszább lévő másik kapun simán be lehet jutni a telepre. Teljesen lerohadva, belül már erősen omladozva, több helyen a födém leszakadva, borzalmas állapotban van az épület.


4_1.jpg

Építtette Wéber Ede svájci származású tanár, a település névadója, 1905-ben (építész: Székely Ödön). Itt alakította ki újonnan telepített szőlőbirtokának, a Kecskeméti Szőlőtelepítő Társulat Rt.-nek központját. Az egykori Helvéciai Állami Gazdaság központjában csatlakozó beépítésű, szinteltolással épült, emeletes, téglalap alakú alaprajzú, eklektikus pince- és lakóépület, historizáló egyik sarkán háromszintes saroktoronnyal.

Eötvös József kultuszminiszter meghívása alapján Balatonfüredre települt Heinrich Eduard Weber, svájci, képezdei tanár, aki különös érdeklődéssel vonzódott a szőlőtermeléshez. Megismerkedett Miklós Gyulával, a szőlőtelepítés kormánybiztosával, aki 200 családnak megélhetést nyújtó szőlőtelepet kívánt létesíteni a Duna-Tisza közén. És hozzákezdett a kedvére való, nagy terv megvalósításához: benyújtotta földvásárlási kérelmét, amelyet Kecskemét helyi közgyűlése és Lestár Péter polgármester támogatott úgy, hogy 1891. november 20-án a törvényhatósági bizottság azzal a feltétellel szavazta meg  a város tulajdonában levő 2000 hektár immunis homokterület eladását, hogy a vevők azonnal megkezdik a szőlő telepítését.

1892 esztendő tavaszán a kecskeméti vasútállomásról baktatott ki a pusztába 88 magyar és 17 német anyanyelvű család, akik vállalkoztak a – valljuk be – akkor még bizonytalannak látszó kísérletre: Weber Ede irányításával nekiláttak a szőlőtelepítésnek és új lakóhelyüket az alapító iránti tiszteletből Helvéciának nevezték el. 

Minden kezdet nehéz – szokták mondani. Helvécia első éveit is a kudarcok jellemezték: gazdálkodási hibák, jégverés, a pénzforrások elapadása miatt elégedetlenkedtek a jó szándékú telepesek és a közbirtokosság. Kénytelenek voltak a terület egy részét árúba bocsátani, a szőlőtelepet az Országos Földhitelintézet vásárolta meg, a megalakult társaság részvényei pedig egy gyöngyösi székhelyű bank tulajdonába kerültek. Ekkor épült fel a "Bagolyvár" néven elhíresült "cifra palota" (alatta a  borpincével).

 

7424_20070401_111728.jpg

105935033.jpg

img_5906.jpg

img_5907.jpg

img_5908.jpg

img_5912.jpg

img_5933.jpg

img_5932.jpg

img_5937.jpg

img_5922.jpg

img_5928.jpg

 Forrás: kastélyok.com

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8012000360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása