Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Zichy Kastély - Lengyeltóti

1.039 milliós uniós pénzzel lépett le az offshore "befektető"

2016. november 21. - Elherdált.Örökségünk

A Zichy-kastély és a hozzá tartozó több mint 10 hektáros őspark Lengyeltóti városának szívében, egy kis dombon magasodva helyezkedik el. A kastély a 18. század-ban rokokó stílusban épült, majd többször is kibővítették az évek során. A második világháború után a Marcali kórház használatában állt, pszichiátria rendelőintézetként működött, majd 2007-ben eladásra került, a hozzá tartozó ősparkkal együtt. A tervek szerint négycsillagos kastélyszálló és wellness-központ mellett pezsgőpincészet és borászat lett volna a kastély további funkciója, de a projektek az egymilliárd forintos uniós támogatás ellenére évek óta nem valósulnak meg.

hqdefault.jpg


A nagy sikkasztás:

A lengyeltóti műemlék kastélyban a marcali kórház krónikus osztálya működött egykor, Marcali önkormányzata 2007-ben adta el az épületet a hozzá tartozó ősparkkal. A lengyeltóti központjában fekvő, több mint tízhektáros ingatlanért kapott 350 millió forintot a marcali műtéti tömb építésénél használták fel.

Sem a helybeliek, sem az önkormányzat nem tudott szinte semmit a lengyeltóti kastélyban tervezett grandiózus beruházás részleteiről, melyek a négycsillagos kastélyszálló és wellness-központ tervein túl pezsgőpincészet és borászat terveit is magukban foglalták. A három projektre több mint egymilliárdos uniós támogatást nyert beruházásokról az ingatlant birtokló cég vezetője szűkszavúan nyilatkozott, konkrétumot nem mondott.

A homály eloszlatását nehezíti: az uniós százmilliókkal támogatott cégek pedigréjében két közkedvelt offshore-helyszín is felbukkan: eleve a Zichy-kastélyt tulajdonló céget is a Brit Virgin-szigeteken nyilvántartott társaság jegyzi.

Az ingatlan egyedüli tulajdonosaként bejegyzett Viktória Sziget Kft. négycsillagos kastélyszálló építésére pályázott sikerrel, a Dél-Dunántúli Operatív Programban 239 millió forinttal támogatták az egymilliárdos tervet. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyilvános közlése szerint a megvalósítás tervezett kezdete 2010 november elseje, az ügyvezető szerint viszont még „a megvalósítási szakasz előtt állnak”. A befektetői csoportról kevés egyéb derül ki azon kívül, hogy a minisztérium elektronikus cégjegyzékében tárolt cégkivonat szerint a karibi térség ismert offshore-helyszínén, a Brit Virgin-szigeteken tartják nyilván a Viktória Sziget Kft. egyedüli tagját. A társaság egyébként nem a kezdetekkor, hanem a kft-alapítást és a tóti kastély megvásárlását követő évben lett a Viktória Sziget cég tulajdonosa.

Az ingatlanon tervezett másik két beruházás, a borászat és a pezsgőpincészet egyenként további 400-400 milliós uniós támogatást kapott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban. Mindkét cég azonos fővárosi székhelyre van bejegyezve, a Viktória Sziget tóti ingatlanának címén, a kastélyban fiókteleppel rendelkeznek. A borászat terveit jegyző kft. egyetlen tagjának érdekeltségét követve egy másik jellegzetes offshore-helyszínen, a Seychelles-szigeteken nyilvántartott társaságnál kötünk ki, ám ugyanerről a Kossuth téri székhelyről a másik pályázaton nyertes cég – a pezsgőpincészetet tervező – szálán az In-Kal Security tulajdonosi köréhez jutunk. A nyilvános cégadatok szerint a pezsgőpincészetet jegyző kft. egyedüli tagja ugyanis egy olyan gazdasági társaság, amelynek székhelye és tulajdonosai a neves vagyonvédelmi cégével egyezőek.

Csánó János
t, a Viktória Sziget Kft. ügyvezetőjét számos alkalommal kérdezték a műemlék kastélyban tervezett beruházás részleteiről. Az alábbi tájékoztatást adta:
„Egy befektetői csoport vásárolta meg a Lengyeltótiban található egykori Zichy kastélyt azzal a céllal, hogy elsősorban a turizmusra, idegenforgalomra építve, az értékes helyi munkaerőt és forrásokat alapul véve egy hosszú távú beruházásba fogjon. A projektnek több eleme van, amelyhez pályázati úton európai uniós forrást nyertünk. A Viktória Sziget Kft. erre a célra alakult. Jelenleg a projekt a megvalósítási szakasz előtt áll, a tervek optimalizálása és összehangolása, a szakértői vélemények és a piaci folyamatok analízise folyik. A projekt állásáról a későbbiekben az üzleti tervnek megfelelően kívánunk tájékoztatást nyújtani.”

Ezt követően újra az ügyvezető reagálását kérték a cikkben szereplő befektetői háttér és üzleti kapcsolatok tisztázására. Válasz nem érkezett. - sonline.hu


Állapotjelentés - 2015

A kórház egy teljesen lezárt, őrzött területen található, nem látogatható.
A kastély aránylag jó állapotban áll még. A tetőszerkezete rendben van, nem ázik. Hatalmas pincerendszer van alatta, ahol még minden régi szerkezet megtalálható, mint pl kazánok és egyéb gépészeti berendezések. Nagyon érdekes látvány, hogy belül az épületben kb 1,5 méter magasságig "kórház", azaz zöld vagy fehér csempével van leburkolva minden, 1,5 méter felett pedig megmaradtak a kastély jelleget adó díszítések, stukkók. Igaz ezeket jó vastagon fehérre lefestették, több helyen látszik a műemlékesek kutatómunkája, ahol is a lekapart festék alatt az eredeti falfestések még megtalálhatóak.
A folyosókon az eredeti fekete-fehér márványszerű járólapok még hibátlanok az eltelt hosszú idő után is, a különlegesen kiképzett függőlegesen görgőkön mozgó, a tokban ellensúllyal készített ablakok egy ujjal mozgathatóak!
Az őrzésnek köszönhetően a kastélyt "szorgos kezek" nem hordták szét.
A felszámoló fizeti az őrt, az önkormányzat meg tanácstalan, mit kezdjen az épülettel. --kastélyok.com

Találtunk egy anyagot, miszerint 2014 augusztusában a város önkormányzata visszavásárolta az épületegyüttest, és a Nemzeti Kastélyprogram keretein belül, 2020-ig tervezik a kastély felújítását, illetve idősotthon létrehozását. Reméljük, tényleg így van!

Zárójelben jegyezzük meg sokadszorra, kérjük, hogy ellenőrizzék, kiknek árusítják ki a műemlékeinket! Legyenek felelősségre vonhatóak! Akkor talán nem születnének ilyen "jó üzletek", mint amit ez az önkormányzat is kötött.

lengyeltoti2.jpg

28348_20150421_19303271.jpg

28348_20150421_19302715.jpg
28348_20150421_19302895.jpg

437433.jpg

20140909somogyi-kastelyok7.jpg

28348_20150421_19303064.jpg

28348_20150421_19303467.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5411979190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2016.11.22. 14:21:52

Tipikus, nem példa nélküli, hogy a pénzt felveszik, majd meglépnek. Nyilván csurran-cseppen a hatóságnak is, ezért sem járnak el...
süti beállítások módosítása