Elherdált Örökségünk

Mádi Kovács kastély - Gerjen

2017. november 17. - Elherdált.Örökségünk

A paksi eredetű Mádi Kovács család feltehetően a 19.sz. század közepén építette Gerjen határában, a Duna mellett a György-major nevezetű részen a kastélyát. A kastély ma19.század végi képet mutat, és "természetesen" romos és életveszélyes. A család leghíresebb tagja Mádi Kovács György táborszernagy, honvédkerületi parancsnok 1897-es nyugdíjazásakor is ebbe a családi kastélyba vonult vissza, feltehetően ő lett a kastély utolsó átalakítója. Itt is halt meg 1901-ben. Miután minden létező dolgot kiloptak a kastélyból, a szarufák lefűrészelése után a kastély életveszélyes állapotba került.

A kastély helyi védelem alatt áll!

22089424_351226468667821_1826454631490843741_n.jpg

Tovább

Geist-Reckmann Kastély - Kiscsákó

Varga Miklós, hol vagy???

A vadászkastélyt ifj. Geist Gáspár 1864-ben  terveztette Ybl Miklóssal. Az elővárosi eklektikát reprezentáló tornyos épület párkánytartó fakonzoljai között vadásztémájú sgraffitoképek láthatók.Az 1760 óta Orosházához tartozó Gáspártelken, a kiscsákói Geist-majorban fekszik a földszintes épület. A főpárkány alatt körös-körül végigfutó, páratlanul gazdag, színes, széles táblás, virágos, alakos sgraffito díszítés mellett értékes a nagyterem kazettás famennyezette is. Kertje elenyészett. A kastély VÉDETT MŰEMLÉK!

kondoros_geist_kastely_1907_w.jpg
18815075_300519947071807_1606865341307893328_o.jpg

Tovább

Műemlék jellegű épület ELADÓ! Darabokban...

Múlt héten jött a hír, hogy Szeged egyik ikonikus házát elbontják. Több ilyen épület is hasonló sorsra jutott Szegeden az elmúlt időszakban, viszont a helyiek úgy gondolták, ezt a házat BIZTOSAN nem bonthatják le. Tévedtek! Az épület nem állt védelem alatt, így a bontás rohamtempóban halad, ráadásul ma kaptuk az információt, hogy az épület minden egyes darabját kiárusítják. Gyakorlatilag az egész épület megvásárolható darabokban. Tégla, szarufa, cserépléc, ajtó, ablak, erkély, terasz, díszkő, csatorna... 

23201650_363159174141217_273101496_n.png

Tovább

Schwartz-Fried kúria - Fancsika puszta

avagy "Eltűnt a támogatási pénz"...

A 19. század elején épült, klasszicista stílusban. A kúria eredetileg az okányi Schwartz földbirtokos családé volt, majd Fried Ignác zsidó földbirtokos tulajdonába került, azzal hogy feleségül vette az örököst Schwartz Bellát. 1943-ban a Magyar Föld Rt. megvette a gazdaságot. A felszabadulás után 1975-ig iskola működött, majd az iskola megszűnt, mivel a lakosság az 1959-es TSZ szervezés után fogyatkozni kezdett, ráadásul a bolt is bezárt. A területen TSZ üzemegység is működött. A rendszerváltást követően kárpótlásként felosztották a területet. A jelenlegi állapotra a "romhalmaz" jelző a legjellemzőbb. Őrizetlenül, az enyészeté a kúria és a körülvevő terület, pedig teljes közmű van a környező házakban. Az épület műemléki védelem alatt áll.

1.png

Tovább

Ratalics Kúria - Péterhida

Ti küldtétek...

Nagyon érdekes, egyben elkeserítő levelet kaptunk egyik olvasónktól, amit most közzé is teszünk. Az információkat egy helyi lakostól kaptuk, kérésére nevét nem tesszük közzé. Próbáltuk felvenni a kapcsolatot az érintett személlyel, hogy ellenőrizzük a kapott információkat, sajnos választ nem kaptunk.

Péterhidán, Barcstól alig 10 km-re található az 1800-as évek elején épült kúria. Építtetői feltehetően a Széchenyiek lehettek, és Ferenc halála után pont István örökölte a települést. Széchenyi Ferenc egyébként bizonyítottan egyszer a beteg feleségének ide írt levelet.

20864005_10211624606908288_741766130_n.png

Ennek ellenére leginkább Ratalics-kúriaként ismert a romantikus stílusú épület. A Ratalics családé volt a kúriával átellenben szemben lévő vizimalom is, amelyet hosszú hányattatás után helyreállítottak a tulajdonosai, de nyilván itt is érdekes volt a számlázás, de ez egy másik történet.... Az ma már látogatható, célja van, vissza akarják terelni a patakot is, hogy újra üzemképes legyen teljesen, ezzel szemben a kúria sorsa hányattatott.

3194979_1.jpg

Tovább

Magyar vagyok ÉS TURISTA

...avagy, miért kap fizetést egy idegenvezető???

1 hete értünk haza a Nemzetközi Helyreállító Szaktáborból, és amíg nem térünk teljesen magunkhoz, illetve a szénné égett bőrünket nem dobjuk le teljesen, addig panaszkodunk, mert el kell mondjuk, mélységesen fel vagyunk háborodva! (Már megint...) A kint töltött két hétben, a rekonstrukciós munkák mellet, azt is személyesen tapasztalhattuk meg (naponta több alkalommal), hogyan is viselkednek a magyar idegenvezetők, és a magyar turisták Erdélyben, Bonchidán.

Azt gondolnánk, egy idegenvezetőnek, aki saját elmondása szerint, "40 éve ide jár" feltűnnek a változások, de nem így van.

Talán az is oka lehet a dolognak, hogy szó szerint KETTŐ ÉS FÉL PERC alatt (figyeltem) körberohanják a kastélyt, és távoznak. Ebből egy perc az ordítás a kapussal, aki mélységesen szégyellje el magát, amiért 3 lejről (201 forint) POFÁTLAN MÓDON 8 lejre (536 forint) merték emelni a belépő árát, és ezért az ÓRIÁSI összegért semmilyen szolgáltatást nem kapnak (már az ingyen wc-n kívül).
Ráadásul 40 éve nem változott itt semmi, és majd jól megírja az összes idegenvezetőnek, meg a főnökségnek, hogy ne hozzanak ide csoportot mert micsoda egy pofátlanság, ami itt megy... (Ez meg is történt, ment a köremail, jöttek a telefonok, hogy hát ha tényleg 536 forint a belépő, ők nem jönnek)

Ezért küldjük nektek az egyik régi (nagy vihart kavart) bejegyzésünket, hátva így könnyebben meglátjátok a változást.
http://elherdaltorokseg.blog.hu/2017/01/16/szep_meg_emlek_de_szkenneljuk_be_aztan_kesz

Tovább

Bánffy Kastély - Válaszút

Egy darab Válaszútból a gödöllői Grassalkovich kastélyban

Az idén ismét 2 hetet töltöttünk el Bonchidán, és 2 év után végre sikerült bejutnunk a válaszúti Bánffy kastélyba is.  A kastély védett műemlék, a második világháború után államosították. Az 1960-as évek végén „restaurálták”, hogy iskolát rendezzenek be az épületben. Ekkor készült a vasbeton lépcső a kastély déli szárnyában. 2007-ig kisegítő iskola működött az épületben, azóta üresen és bezárva, lezárt területen áll, nem látogatható, a Kolozs Megyei Tanács tulajdona. Az épület külsején beázások és málladozó falak teszik egyre sürgősebbé a szakszerű helyreállítást.
A bejegyzés végén azt is elmondjuk, mi köze van ennek a kastélynak, a gödöllői Grassalkovich kastélyhoz.

large-image.jpeg

1.jpg

Tovább

Laszkári Kúria - Romhány

ELADÓ!!!

A műemléki védelem alatt álló kúria 1945 után a rendőrség épülete volt. 1980-tól mintabolt működött benne. Napjainkban az épület Önkormányzati tulajdon.  A kúria egy lezárt udvarban áll, nem látogatható. Eléggé romos, omladozó állapotú, a minimális állagmegóvási munkálatokat elvégezték rajta, magyarul nem ázik, állaga annyira nem romlik tovább.

A kastély ELADÓ!

562_1.jpg

Tovább

Paukovics-kúria (Palkovits-kúria) - Kisperkáta

Elbontva 2017 nyarán

A kúriát dr. Paukovics (Palkovits) Ernő építtette 1938-ban eklektikus stílusban, melyben a klasszicista elemek voltak meghatározóak.

palkovits-kuria-012.jpg

Szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú épület. Főhomlokzata 4+3+4 osztású, közepén 4 toszkán oszlopon nyugvó timpanonos portikusz húzódik. Hátsó homlokzata 1+1+(3+2+3) tengelyes, homlokzati részének közepén oromzat nélküli kétosztású rizalit áll. Baloldalához bővítményt kapcsoltak. Belseje kéttraktusos elrendezésű.

FRISSÍTÉS! 2017.07.18.

Tovább

Piarista Kastély - Mernye

DELTA-3N Kft. az "elkötelezett" #2.

A DELTA-3N Kft. 2006 óta (!!!) tulajdonosa a Mernyei Kastélynak. A cég elkötelezett az épített történelmi örökség védelme mellett, elhivatott a nemzeti értékeink megőrzése iránt az utókor számára. ->(Igen, tudjuk, hogy ezt már írtuk, de a cég honlapjáról kopipésztelünk, és ennél a kastélynál is megerősítik az elhivatottságukat.)

Annak idején ez volt a térség oktatási és gazdasági központja, innen irányították a mezőgazdaságot. A világháború után iskolává alakították, majd rendszerváltáskor magánkézbe került. Szerény építészeti kialakítású, a késő klasszicista és eklektikus jegyeket hordozza. Jelenleg üresen áll és rekonstrukcióra vár.

A kastélyépületet növényféleségekben gazdag kastélypark öleli körbe, valamint a közvetlen környezetében található egy vadászház (volt jószágigazgatói épület), művelődési ház (eredetileg istálló). A kastély és környezete helyi védettségű.

9.jpg

Tovább