Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Schwartz-Fried kúria - Fancsika puszta

avagy "Eltűnt a támogatási pénz"...

2017. október 25. - Elherdált.Örökségünk

A 19. század elején épült, klasszicista stílusban. A kúria eredetileg az okányi Schwartz földbirtokos családé volt, majd Fried Ignác zsidó földbirtokos tulajdonába került, azzal hogy feleségül vette az örököst Schwartz Bellát. 1943-ban a Magyar Föld Rt. megvette a gazdaságot. A felszabadulás után 1975-ig iskola működött, majd az iskola megszűnt, mivel a lakosság az 1959-es TSZ szervezés után fogyatkozni kezdett, ráadásul a bolt is bezárt. A területen TSZ üzemegység is működött. A rendszerváltást követően kárpótlásként felosztották a területet. A jelenlegi állapotra a "romhalmaz" jelző a legjellemzőbb. Őrizetlenül, az enyészeté a kúria és a körülvevő terület, pedig teljes közmű van a környező házakban. Az épület műemléki védelem alatt áll.

1.png

A Fried család Nagyváradon élt, az 1800-as évek második felében került birtokukba a fancsikai uradalom a kastéllyal, amelyet a kor ízlésének megfelelően építettek, bővítettek tovább.
A már több mint 100 éves kastély állapota nagyon rossz. A tetők beszakadtak, az egész épület romokban hever. Az ötvenes években történt átépítések teljesen szétrombolták az épület korábbi szerkezetét, ablakait, ajtajait befalazták. A kovácsoltvas kerítésnek csak maradványai fedezhetők fel, a kapuszárnyak kidőltek, az udvar és az egykoron gondozott nagy kert helyén embermagasságú gaz van. Az ötvenes években történt átépítések nem rombolták teljesen szét az épületet, mert még ezekben az időkben iskolaként is működött, később tsz iroda is volt, mozi is működött benne. Az épület akkor indult igazából hanyatlásnak, amikor is valaki átvette az épületet, felvette rá a támogatást, ami alapján helyreállította volna, de a pénz eltünt. A tető beomlott, a födémet egy részen javították, és azóta az idő marja szét az egészet.

nevtelen.png

133_1_1.jpg

img_4206.jpg

img_4210.jpg

img_4208.jpg

 _20100919_21121145.jpg

img_4207.jpg

img_4213.jpg

Forrás: kastélyok.com

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr813084744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása