Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Piarista Kastély - Mernye

DELTA-3N Kft. az "elkötelezett" #2.

2017. július 18. - Elherdált.Örökségünk

A DELTA-3N Kft. 2006 óta (!!!) tulajdonosa a Mernyei Kastélynak. A cég elkötelezett az épített történelmi örökség védelme mellett, elhivatott a nemzeti értékeink megőrzése iránt az utókor számára. ->(Igen, tudjuk, hogy ezt már írtuk, de a cég honlapjáról kopipésztelünk, és ennél a kastélynál is megerősítik az elhivatottságukat.)

Annak idején ez volt a térség oktatási és gazdasági központja, innen irányították a mezőgazdaságot. A világháború után iskolává alakították, majd rendszerváltáskor magánkézbe került. Szerény építészeti kialakítású, a késő klasszicista és eklektikus jegyeket hordozza. Jelenleg üresen áll és rekonstrukcióra vár.

A kastélyépületet növényféleségekben gazdag kastélypark öleli körbe, valamint a közvetlen környezetében található egy vadászház (volt jószágigazgatói épület), művelődési ház (eredetileg istálló). A kastély és környezete helyi védettségű.

9.jpg

Delta-3N Kft. leromlott állapotban vette birtokába az említett védett épületet, de alkalmasnak találja a rekonstrukcióra és új funkciókkal való felruházásra. A halaszthatatlan állagmegóvást szolgáló felújításokat a társaság önerőből valósította meg. Mindennek ellenére további sürgős beavatkozások szükségesek, hogy az épületek további pusztulását megakadályozzák.

Mernye központjában álló, Somogy megye magas eszmei értékű védett épületről van szó.

A Mernyén 1905-ben épített Piarista Jószágkormányzósági Kastély a település közepén, az országút szomszédságában áll. A XX. század első felében a térség oktatási és gazdasági központja volt, innen irányították a vidék gazdaságát. Szerény építészeti kialakítású, a késő klasszicista és eklektikus jegyeket hordoz.

A kastélyt a világháború után iskolává alakították, hosszú évtizedeken keresztül iskolaként funkcionált, most már több éve üresen áll. Egyfelől jó, hogy az épületet használták, másfelől azonban ez hátrányára vált, mert "szabad a vásár" alapon rögtönzésszerűen, műemlékvédelmi megfontolások (és engedélyek) nélkül építették át.

Az államosítást követően a helyi általános iskola költözött az épületbe, ami több évtizeden át működött, bár senki sem vitatta, hogy az oktatási célkitűzéseket, feladatokat kifogástalanul nem tudja kielégíteni. Így közel egy évtizede új építésű iskolában tanulnak a diákok.

Vezérgondolat: Exkluzív szálláshely exkluzív szolgáltatásokkal exkluzív vendégkörnek.

Alapvetően négy, szorosan a kastélyokhoz tartozó turisztikai funkció jöhet szóba:

  • kastélyszállók, fogadók, tehát szállásadói funkció, valamint konferenciák és egyéb üzleti, illetve baráti, családi találkozók megszervezése,
  • vendégvárók, éttermek,
  • múzeumok, kiállítások amelyek kulturális vonzerőt jelentenek,
  • rendezvények, szórakoztató tevékenységek, tehát hagyományőrző programok, zenei események, vásárok a kastély birtokán, területén stb.

A magasabb kategóriájú, négy- és ötcsillagos szállodák szolgáltatásaiból nem hiányozhat a tekepálya, teniszpálya, golfpálya, uszoda, szauna, masszázskád és a nagy népszerűségnek örvendő biliárdszalon, melyek a vendégek a tartózkodási idejének meghosszabbítását szolgálják. Aktív és wellness turizmus (vizi-, kerékpáros-, lovasturizmus, hobby turizmus), a gyógy turizmus, a kongresszusi és üzleti utazások is szóbajöhetnek a későbbi fejlesztések során.

Az 1905-ben épült kastély a piaristák gazdasági központja volt, szerény építészeti kialakítású, késő klasszicista és eklektikus homlokzati jegyeket hordoz. Az épület teljes egészében alápincézett, egy emeletes. Az épület szerkezeti érdekessége, hogy teherhordó falai kisméretű téglából készültek.

A tulajdonosok támogatás bevonásával rendbe kívánják hozni a kastélyt és ismét pezsgő életet kívánnak hozni a kastély falai közé.

Akkor mutatnánk, a fenti elképzelésekből mi valósult meg 2006 óta:

Fotók: J.J.A --- 2017 április
kastélyok.com --- 2014

3.jpg

1015_1.jpg

11.jpg

5.jpg

14.jpg

13.jpg

12.jpg

img_8089.jpg

img_8080.jpg

6.jpg

7.jpg

2.jpg

15.jpg

8.jpg
kastely-mernye-17.jpgkastely-mernye-5.jpg

img_8094.jpg

img_8091.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr212672071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása