Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

2.rész

2017. január 05. - Elherdált.Örökségünk

A kastély, amiért ez a blog elindult. A kastély, amiért pont egy éve, hogy harcba szálltunk, sikertelenül. A kastély, amit hivatalosan, papíron (!) egy szociális intézmény kastélyszállóként és konferenciaközpontként üzemeltet. Hivatalosan... A kastély, amely a "SZGYF alapfeladatainak ellátásához nélkülözhetetlen"... 


Akik követik a blogot, pontosan tudják az elmúlt 1 évben mennyi hivatalos utat jártunk végig azért, hogy ez a kastély végre méltó módon legyen kezelve üzemeltetve. Eddig nem jártunk sikerrel, többek között ezért is született meg ez a blog. Nos, kezdeményezésünk célt ért, a kastélyt "üzemeltető" intézmény igazgatónőjéhez elért a bejegyzésünk, és reagált is. Az a vád ért bennünket, hogy információink nem hitelesek.

Ebben a bejegyzésben szeretnénk "közreadni" azokat az információkat, ellentmondásokat amiket az elmúlt 1 évben gyűjtöttünk. Döntsék el az olvasók, ki adja a hiteles tájékoztatást!

2016.11.28

PVS: Mint az említett Kastélyért aggódók és felelősséget érzők egyik képviselője úgy gondolom, hogy a hiteles információ gyűjtés közvetlen lehetőségével, véleményének közreadása előtt - ezt én személyes megbeszélésnek nevezem - nem élt N.Gy.
 
NGy: Tisztelt Igazgató Asszony !

Az Önhöz írt első levélre amelyet 2015 novemberében írtam, és részletes információkat kértem Öntől, ("Szeretnék érdeklődni, hogy jelenleg milyen keretek közt, milyen kihasználtsággal működik a kastély, illetve, hogy lát-e
lehetőséget arra, hogy intézményükkel együttműködve részt vegyünk a kastély üzemeltetésében, fejlesztésében, programok szervezésében.")
semmilyen válasz nem érkezett, ekkor fordultam kollégáihoz, majd kaptam meg az Ön válaszát, miszerint már továbbította a levelem a fenntartó felé és erről már engem is értesített, bár én ezt a levelet nem kaptam meg.

A feltett kérdéseimet figyelmen kívül hagyta, de ettől függetlenül ezt a válaszát, 2015.12.10-én megköszöntem Önnek és személyes találkozót kértem, hogy "hivatalosan" megnézhessük a kastélyt.
Idézem:
"Köszönöm, hogy továbbította levelem a fenntartó felé, nagyon bizakodunk a pozitív válaszban.

Annyit szeretnék még megkérdezni, van-e mód arra, hogy személyesen is megnézhessük valamikor a kastélyt, és ha igen, kit kell keresnem ezzel kapcsolatban."

Erre a levélre már tényleg SEMMILYEN választ nem kaptunk Öntől.

2016.márc 24-én újra Önhöz fordultam információkért, de Ön ekkor sem kívánt tájékoztatni minket:
" A lenti levelében foglaltakra hivatkozva tájékoztatom, hogy intézményünk információval nem rendelkezik, az ügyintézésben teljes mértékben a fenntartó illetékes.

Kaskantyú, 2016. április 04."

Úgy gondolom, mi mindent megtettünk azért, hogy korrektek legyünk. Mi együttműködést kértünk! A dolgozóinak köszönhető, (akik Önnel ellentétben hajlandóak voltak szóba állni velünk, és nagyon kedvesen tájékoztattak bennünket a jelenlegi üzemeltetés módjáról, illetve körbevezettek minket a kastélyban) a fenntartótól is azt kértem, hogy az Önök intézménye maradhasson, hosszabbítsák meg az Önök szerződését is (aminek lejártáról szintén a dolgozói tájékoztattak, személyes találkozásunkkor).

Tehát, tisztelt Sarolta 
én személyesen, a lehető leghitelesebb forrásból tájékozódtam, csak nem Ön volt az, aki tájékoztatott! Ez pedig azt hiszem nem rajtam múlt!

Utólag azt gondolom, talán jobb is így, hogy saját szemünkkel láttuk a valóságot (többször is), így teljesen biztos, hogy a hivatalos híresztelésekkel ellentétben, ez a kastély (hosszú ideje már) se nem szociális intézmény, se nem kastélyszálló, se nem konferencia központ.

Másrészt pedig, nem a véleményemet, TÉNYEKET adtam közre.

Üdvözlettel:
Németh Györgyi

Válasz eddig (még) nem érkezett.
sarolta.jpg


Aki nem olvasta volna a bejegyzést, amiről szó van, itt pótolhatja:
http://elherdaltorokseg.blog.hu/2016/11/25/szemelyes_tortenetunk

Azt is hozzátenném, hogy második látogatásunkkor, amikor üresen, nyitva találtuk a kastélyt, az információs pulton kinthagyott füzetet olvasgatva megtudtuk, hogy abban az időszakban, amíg a pályázatunk elbírálását vártuk, az Igazgató Asszony, és a Főigazgatóság embere is látogatást tett a kastélyban, persze erről minket nem értesítettek, habár mindketten tisztában voltak elérhetőségeinkkel. Elvártuk volna, hogy személyes találkozóra hívnak minket, hogy meghallgassák elképzeléseinket, megbeszéljük a lehetőségeket. Erre nem került sor.

Akkor kezdjük, mi az, amit "nem hitelesen" tudni vélünk.

Ha valaki utánanéz a kastélynak a neten, csupa remek dolgot találhat. Mint például, hogy itt egy "kézzel fogható csoda" valósult meg,  és "máris turisztikai célpont lett", úgyhogy tessék csak jönni, mert "A Teleki - Kastély várja vendégeit!"
http://www.bacsmegye.com/bacs-kiskun-megye-vezeto-hir/a-solti-teleki-kastely-ismet-varja-vendegeit

Ha megnézzük az üzemeltető honlapját, azt találjuk, hogy a kastély "Szálloda és OKTATÓBÁZIS" (!!!!!)
Illetve, hogy "hazánkban egyedülálló modell program" indult el! Szuper!

Előző bejegyzésünkben már leírtuk, hogy a fenntartó SZGYF honlapján is egész évben ott virít a kastély, bár a nyitás időpontja többször változott.
http://udules.szgyf.gov.hu/?page_id=1662

A fentiek alapján, mondhatnánk, hogy egy igazi sikersztorival állunk szemben. Probléma csak akkor van, ha valaki mondjuk tényleg szeretne megszállni a kastélyban.

Ahogy azt már az előző bejegyzésben leírtuk, 2016-ban 3 alkalommal próbáltunk meg szállást foglalni ebben a paradicsomban. Áprilisban, augusztusban, és legutóbb épp egy hete, november 23-án. Sajnos nem sikerült, és nem a teltház miatt.

A SZGYF- Főigazgatóság tájékoztatása szerint (nem tudom, ez hiteles forrásnak számít-e) , a telken nincsen ivóvíz-, és szennyvízhálózat, ezek kiépítése zajlik épp, ezért nem nyaralhatunk. 
2007 óta ez semmilyen fennakadást nem okozott a "Szálloda és Okatóbázis" működésében???

Nem hiteles, személyes látogatásunkkor azt is elmondták, hogy fűtés sincs, de ha ez nem zavar minket, megszállhatunk. A kastélynak teljesen felszerelt bárja is van, de sajnos még egy kávéval sem tudnak szolgálni.
Így már érthető, mit jelent az "egyedülálló modell"??? Fűtés, víz, szennyízhálózat nélküli kastélyszálló, konferenciaközpont, oktatóbázis. Mutasson valaki még egy ilyet hazánkban!

Aki nem óhajt kirándulni, elég ha egy kicsit jobban utánanéz a kastélynak a neten:

2016. február végén készítettük képeinket. A park szép, gondozott. Nem sikerült bejutnunk belső képeket készíteni, mert "nem volt, akitől engedélyt kapjunk". Az épület kívülről aránylag jól néz ki, belül az előtér szép volt, de ennyi. Elvileg hotelként működnének, de vendégnek nyomát nem láttuk. Egy wboldaluk is volt, de már ez sem működik.
www.kastélyok.com

Mivel a kastélyparkban van egy geoláda, így ezeken az oldalakon is meg lehet nézni, hányan jutottak be a kastélyba, és mi a véleményük az állapotokról...

A félreértések elkerülése végett:

Nem gondoljuk azt, hogy a fennálló helyzet a szociális intézmény hibája lenne!
Biztosak vagyunk abban, hogy erejükhöz mérten, mindent megtettek azért, hogy az épület állagát megóvják, hogy rendben legyen a park stb. Biztosak vagyunk abban, hogy rengeteg munkát végeztek el. Azt is tudjuk, az intézmény mennyi rászoruló embert lát el minden egyes napon más ingatlanokban, és más településeken is, tehát nem kívánjuk megkérdőjelezni a munkájukat, erőfeszítéseiket!


A probléma az, (véleményünk szerint) hogy ez az ingatlan, a kastély, egész egyszerűen túl nagy falat ennek az intézménynek, és önerőből, bármennyire szeretnék is, nem tudják megfelelő módon üzemeltetni! Azt pedig, hogy miért nem fogadnak, fogadhatnak el külsős segítséget, illetve az SZGYF miért nem kíván lépni ez ügyben, azt mindenkinek a fantáziájára bíznám... 

Ez az ingatlan 12 hektár (!) közvetlen a Duna partján. Ősfás park, angol kert, medencék, kikötő, beomlott termál kút stb.  Ezt nem lehet 2-2, maximum 10 emberrel MEGFELELŐ módon üzemeltetni!

Egy kis segítséggel, tényleg igazi gyöngyszem válhatna a helyből, mert tényleg lenyűgöző adottságokkal rendelkezik, és a benne rejlő lehetőséget az igazgató asszony is meglátta, csak sajnos a kivitelezéssel vannak problémák.

Kíváncsiak lennénk a pontos adatokra arra vonatkozóan, hogy az elmúlt években hány szállóvendég volt?

Hány rendezvényt tartottak?

Milyen konferenciák, tréningek voltak?
Mennyi tábor volt?
Úgy sejtem, (persze nem biztos) elkeserítő adatokat kapnánk ahhoz képes, hogy mi minden lehetne egy ilyen ingatlanon...


Most közzéteszünk néhány (nem hiteles) képet a kastélyról, melyet személyes látogatásaink alkalmával, mi magunk készítettünk:



 

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6112101315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása