Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Katona -Kastély - Hajmáskér

2016. november 27. - Elherdált.Örökségünk

1906-ban épült, császári és királyi "lövőiskola" parancsnoki épülete; ez és a körülötte lévő épületegyüttes a Monarchia idején több ezer katona állomáshelye volt. A hatalmas épületkomplexum részei a "kastélyon", azaz a látványos parancsnoki épületen kívül többek között legénységi épületek, tiszti barakk, istálló vagy éppen lovarda, sőt, még víztorony is.

990_1.jpg

Volt itt színház, kaszinó, templom, iskola és kórház. Mindezekhez hatalmas park is tartozott, amelyben még egy mesterséges tó is volt. A második világháborúban a németek, majd az oroszok vették birtokba az épületegyüttest; mindebből sajnos már sejthető, hogy a létesítmény állaga rohamosan hanyatlani kezdett. Miután a szovjetek kivonultak a laktanyából, az együttes először a Kincstári Vagyonkezelő, majd az ÁPV Rt., végül 1998-ban a hajmáskéri önkormányzat tulajdonába került.

Az utóbbi 10 évben főleg a főépület tetőszerkezete roggyant meg látványosan, szemlátomást is több helyen beszakadt. 2015-ben a májusi esőzések hatására leomló kémény törmelékei adtak okot újbóli aggodalomra, hiszen az épület mentén minden reggel az iskolába igyekvő fiatalság halad el, közvetlen környezete pedig lakott terület.

A helyzet nem egyszerű, hiszen műemlék épületről lévén szó nem nyúlhatnak a veszélyesen mozgó elemekhez. Az utolsó szovjet katona távozását követően állami tulajdonba kerülő komplexum egy részét renoválta és hasznosította az akkori településvezetés: iskola, múzeum, tornaterem vagy éppen közösségi ház lett a volt katonai épületekből. Miután több komolytalan érdeklődő után végre sikerült befektetőt találni a 2000-es évek első évtizedében, egészen megörültek a helyiek is, hogy szeretett épületük végre elnyerheti méltó állapotát, az átvételkor vázolt terveit azonban a különböző nehézségek miatt egyelőre a jelenlegi tulajdonos sem tudta megvalósítani. Egy példa – Uniós támogatásra például azért nem jogosult a befektető, mert a volt parancsnoki épület hivatalosan nem kastély, sosem volt az.

Az épület körbe van kerítve, le van zárva.

hajmskr10.jpg
img_0634.JPG

img1_4976.JPG

img_7435.jpg

img_7397.jpg

img_7495.jpg

img_7382.jpg

01-19.jpg

01-17.jpg

01-18.jpg

01-00.jpg

img_7392.jpg

01-23.jpg

01-01.jpg

01-27.jpg

img_7379.jpg

01-26.jpg

01-20.jpg

01-04.jpg

01-22.jpg

01-21.jpg

img_7448.jpg

01-28.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7212001380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stevey1 2019.07.18. 18:44:58

Az E1 (Etablissement 1) Parancsnoksági épületet, főépületet Hajmáskér Község Önkormányzata 2007 augusztusában "eladta" egy Svédországból 40 év után hazatérő festőművésznek, aki a szerződés megkötésekor 65. éves volt. Az épület fejlődésének a problémája nem az állapota, hanem a környezete. Az épület megvásárlójának nem volt pénze (nem volt 4 milliárd forintja) a felújításra, amit az önkormányzat jól tudott. A vevő mindent hitelből szeretett volna megvalósítani. A szerződés 4. pontja a rejtett hibáról szól, amit az ingatlan eladója nem közölt a vásárlóval. A rejtett hiba az, hogy addig nem lehet megvalósítani a többmilliárdos beruházást, amíg a két odaépült háztömb lebontásra nem kerül. Számtalan érdeklődő volt a főépületre, de a leendő beruházók egytől-egyig továbbálltak. A NÉPSZABADSÁG foglalkozott sokat az üggyel. 2005-ben a Castellanus AG próbálkozott az épület megmentésével, de nem tudtak megegyezni az ott lakókkal. A jelenlegi tulajdonos is bontotta volna az odaépült háztömböket, de egyik banktól sem kapott hitelt, mert a vevő elképzelése a bankok részéről hitelkockázatot jelentett. Az önkormányzatnak ebben óriási felelőssége van, mert ez nemcsak az említett rejtett hiba elhallgatásáról szól, hanem a hűtlen és hanyag kezelésről is. A főépületet 1998 májusában kapta meg ingyen az önkormányzat az ÁPV Rt.-től, akik azért nem tudták értékesíteni az ingatlant, mert korábban eladták a két odaépített háztömböt. Ezek a háztömbök az E1 főépület szabad területére épültek rá az 1960-as években (a megrendelő a Honvédelmi Minisztérium volt). A főépületet 1908 nyarán kezdték el építeni, 10 hold szabad földterülettel. Egy rossz felparcellázásnak köszönhető (Kincstári Vagyonkezelő Vállalat), hogy az odaépült háztömbök Hrsz.-ot kaptak. Ebben a helyi vezetés felelőssége is benne van, hiszen itt Hajmáskéren a szovjeteknek felépített háztömbök megszerzéséért indult meg a küzdelem. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa korábban soha nem foglalkozott ilyen ügyekkel. Azért szerette volna megmenteni az épületet, mert itt született Hajmáskéren 1942-ben, és a szülei is a legtöbb időt az E1 főépületben töltötték. A vevőről elmondható, hogy egy balek volt ebben a vásárlásban, amit Hajmáskér Község Önkormányzata ki is használt. Disznóságnak, gazemberségnek tartom, hogy csak azért adták el a festőművésznek az épületet, hogy végre megszabaduljanak a gondtól. Pedig a településnek ez az épület akár egy aranytojást tojó tyúkja is lehetne...
süti beállítások módosítása