Elherdált Örökségünk

Elherdált Örökségünk

Simay-Holczer Kastély - Kisfalud

Robbantásokra specializálódott kémiai labor, és 100 halott nyughelye

2016. november 23. - Elherdált.Örökségünk

A Simay-Holczer-kastély Székesfehérvár közelében, Kisfaludon található. A kastélyt az 1900-as években építették, romantikus stílusban. Feltehetőleg Adamek Ferenc mérnök tervezte. 1945 után termelőszövetkezeti tulajdonba került. Parkját ekkor számolták fel. Sajnos szorgos kezek a kastély minden mozgatható elemét elvitték, gyakorlatilag a falak állnak csak, valamint többé-kevésbé még jó. Különlegessége a homlokzat két végében található 2 bástya. Ezen kívül komolyabb érték a hely, ami 0,8 hektár földet jelent.

40925192.jpg

A kastély utolsó tulajdonosa Simay Lajos volt, aki Ausztriába menekült a háborút követő üldöztetések elől, feleségét, Rezi Rózsát hátrahagyva, akit az ÁVH-sok elfogtak, és vagyonától megfosztva válásra kényszerítettek. Simay Lajos vissza akarta igényelni az államtól kastélyát, és egyéb elvett ingatlanait, de azok igazolására nem tudott felmutatni hivatalos iratokat, mivel feleségétől azokat elkobozták annak idején. Jelenleg az épület üresen áll.

A kastély előtti kertben látható obeliszk körül szovjet katonai temető fekszik, ahol - mint utóbb kiderült -, németek és magyarok is voltak eltemetve. Az ötvenes években sok más család mellé egy bányászcsalád is beköltözött a kastélyba, ezért az épület alagsorában egy robbantásokra specializálódott kémiai labort is létrehoztak, hogy a közeli bányákban robbantásos eljárással tudjanak dolgozni.

1998-ban a székesfehérvári önkormányzat eladta a kastélyt egy magánszemélynek, de a katonai temető felszámolási költségei túl magasak lettek volna, így inkább továbbadott a kastélyon. A temető nagyban megnehezítette az ingatlan értékesítését, hiszen a halottak exhumálása és újratemetése, az új tulajdonos kötelezettsége lett volna.

2000-ben a kastélyt egy gazdasági társaság vásárolta meg, de az ügyben előrelépés ezúttal sem történet. Az eladást tovább nehezítette a közelben lévő sertéstelep bűze. A vázig lecsupaszított kastély egyre rosszabb állapotba került, falai már nem bírtak ellenállni a természet erőinek.

A szovjet temetőben álló obeliszket a 2010 környékén eltávolították, a halottakat pedig 2012 és 2013 között exhumálták, a temetőt pedig felszámolták. A föld 73 szovjet, 24 német és 3 magyar katonát rejtett. A szovjetek közül csak egyet, Csaban Mihail Szemjonovicsot tudták azonosítani a kitüntetései alapján. Őt és bajtársait katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra.

A kastély eladó, 35 millióért, telekáron megvásárolható.

58385121.jpg

simay-holczer-kastely.jpg

001.jpg

kisfaludi_ck.jpg

99681.jpg

szekesfehervar-kisfalud_simay-holczer-kastely_bado_pici.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elherdaltorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1511993268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása